Адвокати — під прицілом Кремля: як правозахисників переслідують у Росії (ВІДЕО)

Ілюстративний скріншот: uatv.ua

У 15 разів зросла кількість політв’язнів у Росії за останні дев’ять років. За оцінкою правозахисного центру “Меморіал”, під політичне переслідування в Російській Федерації в останні півтора роки піддаються люди з різних соціальних груп — від неповнолітніх до людей похилого віку. Останні з заарештованих — адвокати Олексія Навального. Трьох захисників опозиційного політика суд відправив на 2 місяці до СІЗО. Ще один — перестав виходити на зв’язок, передає FREEДОМ.

Адвокатам Олексія Навального висунуто звинувачення за статтею за участь в екстремістській спільноті. Їм загрожує до 6 років позбавлення волі через те, що передавали листи від опозиційного політика за стіни в’язниці. Засідання проходили дуже спішно, у закритому режимі. Після процесу сторона захисту була небагатослівною.

“З мене взято підписку про нерозголошення даних попереднього розслідування. З урахуванням того, як притягують адвокатів до кримінальної відповідальності, то є дуже великі ризики у адвокатів, які здійснюють захист, тому прошу зрозуміти правильно”, — заявив Андрій Гривцов, адвокат Вадима Кобзєва.

13 жовтня у трьох захисників Олексія Навального пройшли обшуки. Того ж вечора Вадима Кобзєва, Ігоря Сергуніна та Олексія Ліпцера відправили до СІЗО.

“Як і за радянських часів, переслідують не тільки політичних активістів і перетворюють їх на політичних ув’язнених, а й їхніх адвокатів”, — написав Олексій Навальний у Telegram-каналі “Команда Навального”.

Обшуки пройшли і в московській адвокатській колегії “Далет”, в якій перебувають захисники Навального. Ще один адвокат опозиціонера перестав виходити на зв’язок. Олександр Федулов не прийшов на заплановане засідання суду в Коврові Володимирської області. Телефон у нього вимкнено, повідомляє Telegram-канал “Команда Навального”.

“Влада вже перейшла всі можливі кордони. Якщо раніше були якісь епізоди щодо затримання одного адвоката, потім іншого адвоката. Наразі вже не соромляться та затримують пачками”, — повідомив Іван Павлов, адвокат, засновник правозахисних проектів “Команда 29”, “Перший відділ”.

Також МВС Росії оголосило у розшук правозахисника Марка Фейгіна, повідомляє “Верстка” з посиланням на базу даних відомства. А ФСБ відкрила кримінальну справу про держзраду у формі переходу на бік противника щодо колишнього члена Адвокатської палати Москви Іллі Новікова.

Він став першим публічно відомим обвинуваченим за цією статтею. Загалом у Російській Федерації за останні 9 років кількість політв’язнів зросла в 15 разів, повідомляє видання “Холод”.

“Після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну різко зросла кількість політичних ув’язнених, які переслідуються часто не за скоєння злочину, а за “намір” (як це трактують органи) або заклик до його скоєння. А з початку 2014 року кількість політв’язнів зросла взагалі у 15 разів — із 40 до 600″, — із статті видання “Холод”.

За даними правозахисників, переважна більшість політв’язнів у Росії, 420 осіб, переслідуються, за релігійними мотивами, а за політичними — 185. Категорія людей, які переслідуються за релігійними мотивами, за даними “Холоду”, з’явилася у 2015 році, після того як влада РФ оголосила “терористичними” та “екстремістськими” організаціями рух “Хізбут-Тахрір” та Свідків Єгови. Цього року, як уточнює видання, правозахисники визнали політв’язнями з релігійних мотивів лише 10 осіб, але з того часу ця цифра зросла у 40 разів.

Прямий ефір