Нехай опозиція формує уряд — це вимога польського суспільства, — ексдепутат Сейму

Прапор Польщі. Фото: ukrinform.ua

У Польщі, де в неділю, 15 жовтня, за рекордної явки виборців відбулися парламентські вибори, все готове до того, щоб був сформований новий уряд. Про це у прямому ефірі телеканалу FREEДОМ заявив депутат Сейму Республіки Польща II, III каденцій Мирослав Чех.

Він упевнений, що в коаліцію, яка сформує новий уряд, об’єднаються три політичні сили: “Громадянська коаліція”, “Третій шлях” та “Лівиця” — нові ліві, як вони себе називають. Чех виключив, що “Третій шлях” та “Лівиця” будуть готові об’єднуватися з керівною партією “Право і справедливість”.

“Влада сьогоднішня програла — опозиція перемогла. І нехай опозиція формує уряд. Це вимога польського суспільства”, — заявив колишній депутат Сейму.

Він зазначив, хоч сама передвиборча кампанія була дуже емоційною, голосування минуло майже без інцидентів, як і підрахунок голосів. За словами Чеха, ці вибори за своєю важливістю можна порівняти з виборами 1989 року.

“[Лідер опозиції, експрем’єр Польщі] Дональд Туск до останніх хвилин виборчої кампанії говорив, що сьогодні ставкою на цих виборах для поляків є членство Польщі у Європейському Союзі. І треба сказати, що явка на виборах молодого покоління до 30 років була навіть більшою, ніж старшого покоління. Тож молоде покоління усвідомило, що сьогодні на кону стоїть майбутнє їх як громадян Польщі та громадян Європейського Союзу. Внутрішні та зовнішні чинники йшли разом. І це насправді були дуже важливі вибори в Польщі. Немає сумніву, що вони за своєю вагою стояли десь так само, як вибори 1989 року, коли скінчився комунізм у Польщі”, — резюмував Мирослав Чех.

Читайте також: Після парламентських виборів Польща залишиться другом і стратегічним партнером України, — Чех

Нагадаємо, у неділю, 15 жовтня, у Польщі відбулися парламентські вибори, на яких було зафіксовано рекордну в політичній історії країни явку — 72,9%. 

Як повідомляє RMF24, сьогодні, 17 жовтня, Національна виборча комісія опрацювала вже 100% результатів виборів із 31 497 округів. У парламент проходять п’ять політичних сил: керівна партія “Право та справедливість” з результатом 35,38%, ключовий опозиційний блок “Громадянська коаліція” з 30,70%, “Третій шлях” з 14,40%, “Лівиця” з 8, 61% і вкрай права “Конфедерація” з 7,16%.

Прямий ефір