Як РФ спонсорувала ХАМАС через криптобіржі — розслідування журналістів (ВІДЕО)

Ілюстративне фото: pixabay.com

Бойовики ХАМАС отримали мільйони доларів через криптобіржу з офісом у Москві. Про це написав The Wall Street Journal. За даними журналістів, напередодні вторгнення в Ізраїль криптовалютні гаманці угруповання “Палестинський ісламський джихад” отримали транзакції більш ніж на 93 млн дол. Аналогічну схему фінансування, стверджують дослідники, використовував і ХАМАС, повідомляє FREEДОМ.

Атака на Ізраїль не обійшлася без участі Росії: палестинські бойовики отримали мільйони доларів із криптобіржі Garantex для фінансування терористичної атаки на Ізраїль. Про це пише видання The Wall Street Journal, посилаючись на дані аналітичної компанії Elliptic.

“Те, що з кожним днем ми бачимо все нові факти причетності кремлівського режиму до фінансування палестинських терористів ХАМАС та інших, свідчить про те, що Москва брала безпосередню участь в організації війни проти Ізраїлю”, — зазначив політолог Ігор Чаленко.

Ці гроші були використані для фінансування терористичної атаки на Ізраїль, яка сталася 7 жовтня.

“Напередодні вторгнення в Ізраїль, за даними аналітиків, на цифрові гаманці, контрольовані угрупуванням “Ісламський джихад”, було здійснено транзакцію на суму понад 93 млн дол.”, — пише The Wall Street Journal.

До того ж попри введені проти криптобіржі Garantex Міністерством фінансів США санкції, платформа продовжує працювати, ба більше, ще й процвітає. У червні сума транзакцій на платформі склала близько 865 млн дол., що втричі більше, ніж у квітні 2022 року, коли Міністерство фінансів США ввело санкції проти Garantex. У самому Мінфіні США заявляють, що шукають способи припинити використання Garantex для транскордонних переказів.

Представники криптобіржі, до яких журналісти WSJ звернулися за коментарями, звинувачення на свою адресу відкидають і заявляють про “нетерпимість до відмивання грошей”.

Також, стверджують журналісти, аналогічну схему фінансування використовував і ХАМАС.

“Використовувалися як фінансові канали криптобіржі, так і канали постачання озброєння ХАМАС”, — повідомив політолог Ігор Чаленко.

Розмістилася криптобіржа в пафосному московському діловому центрі “Москва-сіті”. Офіс Garantex розміщений біля вежі “Федерація”, яку вважають найдорожчим хмарочосом у Росії.

Криптобіржа Garantex була зареєстрована в Естонії 2019 року. Два роки потому її співзасновник Станіслав Другальов загинув у Дубаї за нез’ясованих обставин. Після початку війни в Україні криптобіржа перенесла свою IT-інфраструктуру в Росію і стала основним каналом для виведення грошових коштів із країни.

Читайте також: РФ спонсорувала атаку ХАМАС на Ізраїль — які знайдені докази (ВІДЕО)

Нагадаємо, президент США Джозеф Байден звернеться до Конгресу з пропозицією надати пакети допомоги Україні та Ізраїлю.

Прямий ефір