Китайська стратегія — точкова дестабілізація, а не участь у світовій війні, — політолог

Прапор Китаю. Фото: ukrinform.ua

Китай уникає глобальної війни та зацікавлений в точковій дестабілізації, залишаючись за спиною так званої “осі зла”. Таку думку сьогодні, 16 жовтня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив політолог, співзасновник “Національної платформи стійкості та згуртованості” Олег Саакян.

“З одного боку, Китай перебуває за спиною в “осі зла” і всі прекрасно розуміють, що він є альтернативним полюсом зі знаком мінус. Але, з іншого боку, Китай не зацікавлений у глобальній війні, оскільки він, скоріше, зацікавлений перебувати за ширмою і руками інших недемократичних режимів, реалізовувати брудні інтереси в окремих точках. Тобто, інтерес Китаю — точкові дестабілізації, але при цьому недопущення глобального протистояння”, — сказав він. 

Політолог вказав на те, що Москва всіма своїми діями змушує Пекін виходити з тіні, створюючи потенційні ризики для глобального протистояння.

“Тоді, весь ресурс і могутність, які накопичував Китай, вони розчиняться, розпорошаться, будуть обнулені. Адже в ядерному потенціалі вони ще не можуть змагатися навіть із Росією, не кажучи вже про США. У військовому потенціалі, виходячи з того, хто в них сусіди, а в них же немаленькі сусіди — Японія, Південна Корея, Тайвань, мілітаризована держава непропорційна до своїх розмірів. Не забуваємо і про територіальну суперечку з Індією — важливий фактор для національної безпеки Китаю. Тому Китай займає, скоріше, амбівалентну позицію, коли він із “силами зла”, але залишає простір, щоб не допустити найгіршого”, — підсумував Олег Саакян.

Читайте також: Гітлер, Чаушеску, Каддафі, а тепер і Путін: як на президенті РФ позначиться визнання його диктатором — розбір рішення ПАРЄ

Раніше Олег Саакян висловив думку, що повномасштабна війна РФ проти України, яку 24 лютого 2022 року розпочав президент Володимир Путін, стала провалом для всієї “осі зла”. Демократичний світ виявився готовим до протистояння, а диктатори тепер переглядають свої плани.

Прямий ефір