Путін розпочав повномасштабну агресію — занадто рано, що стало фальстартом для всієї “осі зла”, — Саакян

Кім Чен Ин та Володимир Путін. Фото: gettyimages.com

Повномасштабна війна РФ проти України, яку 24 лютого 2022 року розпочав президент Володимир Путін, стала провалом для всієї “осі зла”. Демократичний світ виявився готовим до протистояння, а диктатори тепер переглядають свої плани. Таку думку сьогодні, 16 жовтня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив політолог, співзасновник “Національної платформи стійкості та згуртованості” Олег Саакян.

“Повномасштабне вторгнення РФ — це повний фальстарт від імені всієї цієї “осі сил дестабілізації”, такого собі варварського інтернаціоналу. І світ виявився ще не настільки слабким, він не настільки деградував, щоб опинитися беззбройним перед подібним варварством. Україна, вона пробудила демократичні країни і показала, що демократія може бути з кулаками і протистояти набагато сильнішому супротивнику”, — сказав він. 

Політолог зазначив, що з початку війни був помітний величезний емоційний підйом — від страху до захоплення. Це відчували не тільки українці, але й західні чиновники та політики, які усвідомили свої можливості.

“Україна повернула віру в те, що демократія здатна боротися. До цього політики були досить м’якотілими: Боррель, голова зовнішньополітичного відомства Європейського Союзу, над яким у Росії відверто знущалися під час його візиту перед російським вторгненням. Після — Боррель взяв у кулак європейську дипломатію, і Україні вперше виділили гроші на оборонні витрати, абсолютно безпрецедентне рішення як для не члена Євросоюзу, цього не робили навіть усередині ЄС”, — каже Саакян. 

На його думку, російський президент поспішив з початком повномасштабного вторгнення в Україну через внутрішні електоральні потреби. 

“Крим вивітрився, і йому необхідна була “електоральна віагра”. А демократичний світ таким чином отримав щеплення і підготовлений зараз до цього протистояння набагато краще, ніж диктатура. Це створює шанс на те, що ми дійсно можемо не вийти з гілки регіональних конфліктів у рівень глобальної війни. Адже ключові деструктори, хто був у ній зацікавлений, переглядають свої плани і бачать, що вони недостатньо готові, щоб вийти з такого глобального конфлікту переможцями”, — резюмував Олег Саакян.

Читайте також: Цілі Кремля набагато ширші за Україну, — Кулеба про небезпеку замороження війни

Як повідомлялося, Сполучені Штати Америки в змозі одночасно підтримувати Україну у відсічі російській агресії, Ізраїль — у боротьбі з ХАМАС та власну оборону. Про це заявив президент США Джо Байден.

Прямий ефір