Ізраїль відновив водопостачання в сектор Гази, ХАМАС перешкоджає евакуації цивільних — ситуація на Близькому Сході

Тель-Авів після ракетного обстрілу. Фото: gettyimages.com

Ізраїль має намір знищити ХАМАС у секторі Газа. Про це заявив Прем’єр-міністр країни Беньямін Нетаньягу на першому засіданні надзвичайного кабінету Єврейської держави. Також ізраїльський лідер наголосив, що відповідаючи силою на терористичні атаки, країна надсилає чіткий сигнал нації, ворогові та всьому світу. Нарада надзвичайного уряду Ізраїлю відбулася у військовому штабі Тель-Авіва і розпочалася з хвилини мовчання в пам’ять про жертв несподіваних атак бойовиків ХАМАС, повідомляє FREEДОМ.

Тим часом армія оборони Ізраїлю продовжує концентрувати сили на кордоні із Сектором Газа. ЦАХАЛ оголосив, що вже готовий перейти до наступного етапу боротьби з терористами ХАМАС у рамках наземної операції. Водночас ізраїльські військові продовжили термін дії дозволу для мирних жителів сектора евакуюватися. В ООН уже підтвердили переміщення понад півмільйона палестинців у безпечну зону, попри активну протидію евакуації з боку ХАМАС.

“Ви можете бачити, як цивільні транспортні засоби намагаються рухатися з півночі на південь, але їх блокують дві інші машини. І це відповідає розвідувальним даним та інформації, яку ми маємо з різних джерел про те, що ХАМАС дійсно активно перешкоджає цивільним особам. Це знову доводить відсутність будь-якої цінності людського життя для терористів ХАМАС”, — заявив офіційний представник Армії оборони Ізраїлю Джонатан Конкрікус.

Ізраїль відновив подачу води на південь сектора Гази після майже тижневої блокади. Міністр енергетики Ісраель Кац заявив, що рішення було узгоджене між прем’єр-міністром країни Беньяміном Нетаньягу і президентом США Джозефом Байденом. Нагадаємо, Ізраїль перекрив подачу води й електроенергії в Газу після того, як терористи ХАМАС здійснили раптову атаку минулими вихідними.

Напруженою залишається ситуація і на кордоні Ізраїлю з Ліваном. Артилерія ЦАХАЛ завдала ударів по бойовиках “Хезболли” після того, як вони атакували ракетами північ єврейської держави. Унаслідок агресії терористів загинула одна людина і ще троє дістали поранення. Після цього ізраїльські військові оголосили прикордонну з Ліваном зону закритою для громадського доступу.

Унаслідок атак бойовиків ХАМАС на Ізраїль загинули вже близько 1300 осіб. Терористи захопили заручників і стратили сотні цивільних, з якими сьогодні попрощалися їхні рідні. У відповідь на атаку ХАМАС Ізраїль оголосив про “стан війни” і почав операцію “Залізні мечі”. ЦАХАЛ прагне повністю знищити терористичне угруповання.

Президент США Джозеф Байден провів окремі переговори з прем’єр-міністром Ізраїлю Беньяміном Нетаньягу, а також із главою Палестинської автономії Махмудом Аббасом і заявив про незмінну підтримку Ізраїлю з боку Вашингтона. Також лідер Сполучених Штатів засудив жорстокий напад ХАМАС на Ізраїль і підтвердив, що ХАМАС не виступає за право палестинського народу на гідність і самовизначення.

“Тиждень тому ми побачили, як ненависть проявилася в найжорстокішій різанині єврейського народу з часів Голокосту. В Ізраїлі загинули понад 1300 осіб, зокрема щонайменше 27 американців. Дітей, бабусь і дідусів викрали та взяли в заручники бойовики ХАМАС. Гуманітарна криза в Газі. Переважна більшість палестинців не мають жодного стосунку до бойовиків ХАМАС. Вони використовують їх як живий щит”, — наголосив Байден.

Читайте також: Росія і Китай на своїх територіях не показали і не показують злочину ХАМАС проти Ізраїлю, їхні позиції схожі, — Добряк

Нагадаємо, попри санкції США, російська криптобіржа Garantex переміщує гроші для злочинних угруповань, багатих росіян і терористичної групи, пов’язаної з ХАМАС, пише The Wall Street Journal.

Прямий ефір