Глобальна взаємодія диктаторських режимів і терористів: як реагує демократичний світ (ВІДЕО)

Ілюстративний скріншот: uatv.ua

Високопоставлені представники Європейського Союзу і США прибувають до Ізраїлю, щоб висловити підтримку владі країни після нападу бойовиків ХАМАС. Глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що Ізраїль може розраховувати на підтримку Євросоюзу і наголосила на необхідності об’єднатися для протистояння тероризму. США надають також і військову допомогу Ізраїлю, зокрема, поставками ракет-перехоплювачів для “Залізного купола”, інформує FREEДОМ.

Як повідомляє CNN, один із ватажків ХАМАС відкрито заявив, в інтерв’ю російському пропагандистському каналу RTArabic, що Росія підтримує дії терористичної організації. 

За його словами, Москва раніше передала офіційні ліцензії на виробництво автоматів Калашникова і патронів. Це спростило організацію збройових заводів у секторі Газа. А після атаки, Росія слала ХАМАС листи підтримки. На другий день вторгнення, “незручні” відповіді вирізали з офіційної публікації. 

За словами експертів, взаємодія диктатур і терористичних режимів по всьому світу — очевидна. Той же ХАМАС безпосередньо спонсорується Іраном — найближчим союзником Росії.

“Я думаю, що є сенс, звичайно, говорити про “вісь зла”. Тобто, про тісний союз між Росією та Іраном, координацію їхніх зусиль. Тільки сліпий зараз цього не помічає, хоча зовсім недавно цього не помічав і Ізраїль. У цьому плані Росія має бути чітко обмежена в можливості безпосередньо впливати на ситуацію на Близькому Сході. Зрештою це потрібно поставити грубо це питання. Інша справа, хто буде реалізовувати це обмеження”, — зауважив директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос.

Своєю злочинною війною проти України, Росія запустила нову хвилю конфліктів по всьому світу. 

Так, в Африці, цього літа відбулися відразу кілька військових переворотів. На думку експертів, Захід міг би завадити цьому, якби відреагував на російську агресію раніше і серйозніше. Тож зараз, щоб запобігти новим війнам, демократіям необхідно дати жорстку відповідь диктатурам.

“Що робить диктаторські режими та їхніх пособників-терористів активними сьогодні? Вони бачать у невизначеності слабкість. Вони вважають, що Америка охоплена лихоманкою, а Європа слабка. Вони вірять, що настав ідеальний момент, і це збуджує їхню уяву, підштовхуючи до підвищення ставок. Сигнали мовлення важливі. Настав час довести, що сили зла неправі та недооцінюють силу демократичних держав. Більш фундаментальні рішення”, — наголосив радник керівника Офісу президента України (ОПУ) Михайло Подоляк.

Захід відреагував на вторгнення терористів ХАМАС. 

США перевели авіаносну групу на захід Середземного моря. Таким чином, Вашингтон посилає сигнал сусідам Ізраїлю, що їм не варто втягуватися в цю війну. 

Паралельно з цим, на останній зустрічі у форматі “Рамштайн”, союзники передали масштабні пакети військової допомоги Україні — сумарно на півмільярда доларів. На чолі зі США вони заявляють, що продовжать допомагати демократіям у боротьбі з агресорами.

“Зараз ця коаліція продовжує творити історію нашою єдністю та нашої твердої підтримки України. Тож не робіть помилок, США підтримуватимуть Україну стільки, скільки буде потрібно”, — запевнив міністр оборони США Ллойд Остін.

“Ми ведемо активні переговори з членами Конгресу про додаткове фінансування України та Ізраїлю. І це дуже важливо, адже таким чином, Конгрес посилає чіткий сигнал Путіну. І ми також посилаємо чіткий сигнал ізраїльському народу, що Сполучені Штати підтримують його”, — наголосив речник Національної безпеки США Джон Кірбі.

Київ також висловив підтримку діям Ізраїлю. Офіційні представники України вийшли зі зверненнями, на вулицях великих міст транслювали на екранах ізраїльський прапор, а солдати Збройних сил України (ЗСУ) висловили слова підтримки армії ЦАХАЛ.

“Сьогодні ми з вами в одному окопі, на одному фронті. Україна та Ізраїль разом протистоять темним силам і кривавому світовому терору. Ми разом із вами в цей складний для вашої країни час. Зло буде покарано. Слава Україні! Am Yisrael Chai!”, — слова бійців бригади “Лють”.

Нові військові конфлікти підштовхують США до змін політики безпеки. 

Так, за даними Reuters, комісія Конгресу зі стратегічної політики вважає, що Вашингтон має бути готовим до найгірших сценаріїв, зокрема — війни одночасно і з Росією, і з Китаєм. Для цього комісія рекомендує збільшити армію, зміцнити альянси та розширити програму модернізації ядерної зброї.

Читайте також: РФ надає підтримку і симпатизує терористам ХАМАС, а не Ізраїлю — подробиці (ВІДЕО)

Прямий ефір