Нам потрібна надійна геополітична стабільність у Європі та на всьому євроатлантичному просторі, — Зеленський звернувся до лідерів Joint Expeditionary Force (ВІДЕО)

Володимир Зеленський. Фото: president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський сьогодні, 13 жовтня, звернувся до лідерів країн спільноти Joint Expeditionary Force (Об’єднані експедиційні сили). Про це повідомляє FREEДОМ з посиланням на пресслужбу глави держави.

Європі потрібна надійна геополітична стабільність. Заради цього потрібні нові колективні форми співпраці та посилення наявних, упевнений президент.

“Ми бачимо, якими можуть бути сучасні агресії та терористичні напади. Якщо ворог свободи має значні ресурси й безмежний цинізм, як Росія, як ХАМАС, як інші терористи, то вільним націям потрібен справді повномасштабний захист. Швидкий, максимально гнучкий, не обмежений застарілими процедурами й такий, що може підтримуватися безперервно — стільки, скільки потрібно”, — зазначив Зеленський.

У євроатлантичному просторі є НАТО, але не всі демократичні нації залучені до цієї форми захисту. Саме тому Україна на шляху до НАТО розробляє систему безпекових гарантій. Геополітична стабільність — це основний елемент усіх інших форм стабільності. Нація не може самотужки гарантувати геополітичну стабільність для себе. Альянс це може зробити, але якщо його учасники вміють бути союзниками. Регіональні формати взаємодії дають саме таку практику — уміння бути союзниками. У тій чи іншій сфері. На тій чи іншій історичній дистанції. Уміння бути союзниками не дається легко. Це не приходить автоматично. Це не результат формального рішення про приєднання до Альянсу. Це повсякденна співпраця, впевнений президент.

“Це й наші коаліції – оборонні коаліції, які допомагають захисту від Росії. Спроможності великих альянсів зростають на ґрунті змістовної локальної співпраці. Зараз ми працюємо над тим, щоб створити нові формати взаємодії й посилити наявні в нашому регіоні — Чорноморському регіоні”, — сказав він.

Зеленський наголосив, що був із візитом у Бухаресті (Румунія). На зустрічі з президентом Клаусом Йоганнісом глави держав досягли домовленості, що відносини між країнами заслуговують рівня стратегічного партнерства. Продуктивна співпраця проходить й у трикутнику Україна — Молдова — Румунія. Зокрема, у логістичній взаємодії — для експорту продовольства, виробленого в Україні, яке є критично важливим для продовольчої безпеки світу. Це те, що має потенціал і для енергетики країн, для енергетичної незалежності від Росії. Є й спільне розуміння безпекових викликів.

Також Україна має надзвичайно вагому співпрацю з Болгарією та Туреччиною.

“Ми всі повинні пам’ятати, що спільна безпека та розвиток економіки, інфраструктури в регіоні Чорного моря — це один із ключів до геополітичної стабільності всієї нашої Європи. Нові безпекові перспективи з’являться і завдяки змінам у сусідньому з Чорноморським регіоні Південного Кавказу. Це додасть потенціалу нашій спільній безпеці тут, у нашій частині Європи. Особливо коли завдяки нашому захисту від агресії Росії відкриються нові перспективи для Грузії відновити свою територіальну цілісність”, — розповів Зеленський.

Усі країни знаходяться на історичному повороті. Варіантів лише два: або терористичній Росії вдасться зламати свободу, і тоді європейським континентом пошириться зона геополітичної нестабільності, яка існує на сході Європи, або завдяки багатьом рівням та форматам співпраці, зокрема регіональним, завдяки спільному захисту свободи, Росія програє в цьому протистоянні. І коли вона програє, як наслідок, буде реалізовано історичний шанс на геополітичну стабільність по всій лінії від Скандинавії через Мінськ і Київ до Південного Кавказу.

“Чи був такий шанс у попередніх поколінь? Чесно, не було. Бо Росія завжди залишала собі потенціал для дестабілізації. Але зараз у нас із вами є. І ми маємо його реалізувати. Впевнений, реалізуємо”, — заявив він.

Перед зимою варто зосередитися на гібридних терористичних загрозах від Росії. Торік Кремль робив ставку на удари по енергетичній інфраструктурі, щоб знищити основу сучасного життя.Вірогідно, що цієї зими Росія спробує повторити свою тактику терору, тільки в більшому масштабі. Важливо зараз бути готовими до будь-яких терактів, до будь-яких дій Росії. Протиповітряна оборона, а саме захист міст, енергетичної інфраструктури та експортних коридорів у Чорному морі — ключове у перемозі в зимовій битві для України.

“Я дякую тим із вас, хто допоміг усім нам захищати наше небо від російських ракет, дронів та від російської авіації. Кремль повинен почати звикати до своїх програшів. І, зокрема, програш другої зими, програш його енергетичного терору однозначно додасть сили всім нам. І вести Росію програшами далі буде простіше”, — зазначив президент.

“Але для цього треба ще разом попрацювати – набагато більше! І на глобальному рівні, і на регіональних рівнях, і, звичайно, у двосторонньому співробітництві. Так, щоб після цієї зими ми з вами змогли зафіксувати: на основі нашої з вами співпраці поступово зростає наша спільна перемога, і завдяки їй наближається утвердження на всьому великому сході Європи геополітичної стабільності. Реальної, надійної”, — резюмував Зеленський.

Читайте також: П’ять пунктів для приближення перемоги України над РФ: Зеленський виступив на засіданні міністерського круглого столу в Марракеші

Прямий ефір