Треба вибити із рук Росії інструмент терору, — Зеленський на засіданні “Рамштайн-16”

Володимир Зеленський на засіданні "Рамштайну". Фото: president.gov.ua

Зараз Україна в особливій ситуації на передовій. У такій, коли важливо тиснути на Росію без жодних пауз. Країна-агресор вже не може самостійно вести з війну, яку розв’язала проти України. Тому Москва просить допомоги в Ірану та вперше в історії “пішла на поклон” у Північну Корею. Про це сказав президент України Володимир Зеленський сьогодні, 11 жовтня, під час виступу на 16-му засіданні Контактної групи у форматі “Рамштайн”, передає FREEДОМ.

Глава Української держави нагадав, що імперські амбіції РФ ніколи не обмежувалися лише Україною.

“Усі ви знаєте, що московські амбіції ніколи не обмежувались Україною. І всі ми хочемо, щоб ці амбіції програли саме в Україні — це найкраща можливість — якнайшвидше, щоб не довелося шукати снаряди й постачати танки в інші держави Європи, Азії чи Африки, які російський диктатор може спробувати перетворити на руїни або захопити у свою божевільну імперію чи зону впливу”, — сказав він.

Аби прискорити справедливе завершення війни, необхідний повний захист суверенітету України, повне відновлення її територіальної цілісності, повне гарантування безпеки після агресії, наголосив Зеленський.

“Зараз ми — в особливій ситуації на передовій. У такій ситуації, коли важливо тиснути. Без жодних пауз. Це дуже важливо — без жодних пауз. Усі ви розумієте принципи ефективного захисту. Саме такого захисту, який не залишає ворогу шансів перепочити, відновити сили, обрати якусь іншу тактику дій”, — зазначив президент.

На сьогодні Росія втратила ініціативу, впевнений він.

“Ми на неї тиснемо. Ми! Саме українська сміливість і ваша підтримка визначають, що відбувається на полі бою та, головне, — що відбудеться на полі бою. І хоч окупанти ще намагаються штурмувати наші позиції, і хоч захист та наші контрнаступальні дії дуже важкі, все одно Україна, наші воїни — це ті, хто визначає курс подій”, — резюмував Зеленський.

Росія самостійно не справляється з цією війною. Їй потрібен Іран, Північна Корея, додав президент.

“Без “Шахедів” та іншої допомоги Росія не може. Їй потрібна Північна Корея. Уявіть це: вперше у своїй історії Москва пішла на поклон у Пхеньян. Чорноморський флот Росії тікає якнайдалі від наших морських дронів і ракет. Традиційні покупці російської зброї бачать, наскільки ефективнішою є зброя, яку робить вільний світ і яку використовують українці. Росія хоч і повільно, але впевнено виходить з різних точок геополітичних розломів у світі, бо їй не вистачає своїх сил”, — акцентував український лідер. 

Але при цьому в РФ ще вистачає ресурсів, щоб розпалювати конфлікти й перетворювати їх на повномасштабні трагедії, продовжив він.

“Це відбувається і в Сахелі, це може статися ще значно болісніше в Ізраїлі та в регіоні Близького Сходу загалом. Маємо цього не допустити. Маємо тиснути ще потужніше, щоб агресор слабшав швидше й не встигав адаптуватися до нашого тиску. Маємо гарантувати, що Росія прямує до поразки й навіть не намагатиметься претендувати на щось інше”, — наголосив Зеленський.

У своєму виступі президент також зосередив увагу на тому, що нині головне виграти зимову битву проти терору Росії. Сильна сторона агресора лише в тому, що він може руйнувати життя. 

“Ми можемо виграти. А разом з нею — виграти битву за те, як і на чиїх умовах завершиться ця війна. Україна може вистояти. Вистоїть. Втім, важливо вибити зброю з рук нашого ворога. У чому сильні сторони Росії? Якщо чесно, лише в тому, що вони можуть руйнувати життя. Росія більше нічого не здатна робити. Донор безпеки? Ні. Контрибутор розвитку? Ні. Політичний полюс? Ні. Джерело економічного зростання? Ні. Терорист? Так. Єдине! Що загрожує і Україні, і багатьом іншим націям. Треба вибити цей інструмент із рук Росії — інструмент терору”, — сказав глава держави.

Це, говорить він, не лише наблизить справедливе завершення війни для України, але й триматиме війну якнайдалі від кордонів інших держав.

“Ракети й дрони не падатимуть у Румунії, чи Польщі, чи деінде, якщо вони не зможуть подолати захист українського неба”, — додав Зеленський. 

Терористи, як Путін чи ХАМАС, прагнуть тримати в заручниках вільні й демократичні нації, акцентував він. 

“Вони хочуть влади над тими, хто прагне свободи. Терористи не зміняться. Вони просто повинні програти. А отже, ми повинні перемогти. Потрібне терпіння для цього. Потрібна стійка й безперервна підтримка для цього. Потрібні правильні кроки. Кроки, які рятують життя. Реально. Життєво необхідні кроки. Та кроки, які посилюють оборону. Масштабно”, — підсумував президент України.

Читайте також: Україні потрібні ППО і далекобійні ракети — Зеленський про пріоритети 16-го “Рамштайну”

Нагадаємо, у Брюсселі 11 жовтня триває 16-та зустріч у форматі “Рамштайн”.

Прямий ефір