16-та зустріч у форматі “Рамштайн” — чого очікувати від рішень партнерів України: деталі з Брюсселя (ВІДЕО)

Зустріч учасників "Рамштайн-15". Фото: mil.gov.ua

У Брюсселі сьогодні, 11 жовтня, відбудеться 16-та зустріч у форматі “Рамштайн”. Порядок денний частково відкрила постійна представниця США при НАТО Джуліан Сміт. Вона припускає, що ймовірно акцент буде зроблено на протиповітряній обороні та боєприпасах. Про це розповів у включенні з Брюсселя спеціальний кореспондент FREEДОМ у Європі Віталій Сизов.

Уперше в засіданні братиме участь голова Об’єднаного комітету начальників штабів армії США генерал Чарльз Браун, який замінив на посаді Марка Міллі, що пішов у відставку наприкінці вересня. Головувати на зустрічі, як і раніше, буде глава Пентагону Ллойд Остін.

Поки що порядок денний тримається в таємниці. За словами постпреда США при НАТО, деякі рішення ухвалюють “у режимі реального часу”.

“Я очікую, що наголос буде зроблено переважно на протиповітряній обороні та боєприпасах, хоча немає сумнівів, що в українців буде безліч інших запитів. Я не можу з упевненістю сказати, які будуть результати. Це завжди жива зустріч, на якій міністри проявляють ініціативи і пропонують допомогу в режимі реального часу. І в деяких випадках ми вперше чуємо про це під час засідання контактної групи з питань оборони України”, — зазначила Джуліан Сміт.

Журналіст нагадав, що напередодні зустрічі Німеччина заявила про виділення пакета допомоги Україні на суму понад 1 млрд євро.

“Завдяки цьому новому “зимовому пакету” ми ще більше підвищимо оперативну готовність українських Збройних сил у найближчі місяці”, — заявив міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус.

У фокусі уваги учасників зустрічі буде зимовий час і пов’язані з цим виклики, посилення протиповітряної оборони Української держави, захист маршрутів експорту агропродукції.

Як повідомив Сизов, сьогодні також відбудеться засідання ради “Україна — НАТО”.

“Уперше з моменту заснування, вона відбудеться у форматі участі міністрів оборони, зокрема міністра оборони Рустема Умєрова. Завтра (12 жовтня — ред.) відбудеться зустріч міністрів оборони тільки країн НАТО”, — уточнив Сизов.

Обговорюватимуть у Брюсселі й ситуацію в Ізраїлі. Представниця США при НАТО при цьому запевнила, що союзники не мають наміру скорочувати або переспрямовувати допомогу, що надають Україні, на те, щоб підтримати Ізраїль, доповнив журналіст.

Читайте також: Бронетехніка та Abrams для України: підсумки “Рамштайн-15” (ВІДЕО)

Нагадаємо, попередня зустріч у форматі “Рамштайн” відбулася 19 вересня. Тоді учасники анонсували відправку в Україну американських танків “Абрамс”. Також було створено коаліцію можливостей для подальших реформ ЗСУ.

Прямий ефір