Напад ХАМАС — найбільший провал розвідки Ізраїлю, такого рівня розхлябаності не було навіть у війну Судного дня, — Шлеймович

Тель-Авів 8 жовтня. Фото: ap.org

Інформаційне агентство Bloomberg пише, що раптовий напад терористів ХАМАС на Ізраїль 7 жовтня може стати одним із найбільших провалів ізраїльської розвідки з часів війни Судного дня 1973 року, тобто за останні 50 років. З таким твердженням сьогодні, 9 жовтня, в ефірі телеканала FREEДОМ погодився головний редактор ізраїльського порталу “Деталі” Еміль Шлеймович.

“Ця тема обговорюється безсумнівно, це не може бути найбільшим провалом, це і є найбільший провал. По-перше, такого рівня операція готується кілька місяців. У її підготовці задіяно багато людей як за межами сектору Газа, так і в ньому самому. Проґавити підготовку операції такого рівня — це треба сильно постаратися. Це треба просто заплющити очі і спати. Як таке могло статися, розбиратиметься слідча комісія. Те, що це провал розвідки, тут навіть сперечатися нема про що. Коли армія оборони Ізраїлю просить ще 48 годин тільки на те, щоб встигнути родичам загиблих повідомити про те, що їхні рідні загинули, коли загиблих щонайменше 800 осіб, коли викрали в полон щонайменше 135 осіб, — я абсолютно переконаний, що бойовики ХАМАС, вторгаючись, і намагаючись вторгнутися на територію Ізраїлю, не очікували, що їхній успіх буде настільки великий”, — сказав він.

По-друге, за словами головного редактора, абсолютно очевидно, що бойовики вдалися до нової тактики.

“Можливо, вони навчилися у росіян. Коли масованими обстрілами перевантажуються системи ППО і за рахунок цього вдається проломити оборону в тому чи іншому місті. За рахунок цього були влучання в житлові будинки, були підпали машин тощо. Але задіюється одночасно настільки великий потенціал, а 2200 ракет за 4 або 5 годин боїв — це безпрецедентний обсяг атаки. Для порівняння, якщо не помиляюся, 2006 року на північному кордоні, де тривала друга Ліванська війна, за всю війну по території Ізраїлю було випущено приблизно 4000 ракет”, — каже Шлеймович.

Він зазначив, що потрібно розуміти, що для ракет існують пускові установки, нехай навіть вони примітивні.

“Це може бути труба, вкопана під кутом у землю, але вони існують, мають виводи на вулицю, ці установки не можуть не бачити там, тут ні рядові бойовики, ні громадяни. Як і за наявності своїх інформаторів, і за наявності систем електронного стеження всіх рівнів можна проґавити таку підготовку — це абсолютно незрозуміло, і тому зараз починаються всілякі теорії конспірації, припущення, що, можливо, була зрада в якомусь місці. Швидше за все, це просто банальна розхлябаність, але такого рівня розхлябаності у нас не було ніколи. Тому що навіть у війну Судного дня насамперед провалилася армія, яка не забезпечила належним чином тих фортифікаційних споруд, ліній оборони та оборонних концепцій, що існували 1973 року. А наразі, крім провалу армії, крім провалу концепцій, ми бачимо провал розвідки. 1973 року плюс мінус про це було відомо. Це катастрофа, за неї мають понести серйозне покарання”, — резюмував Еміль Шлеймович.

Читайте також: Від квітня 2023 року відомий сценарій Ірану щодо комбінованої атаки на Ізраїль — деталі від журналіста

Нагадаємо, вранці 7 жовтня палестинське ісламістське угруповання ХАМАС розпочало атаку на Ізраїль. Бойовики вторглися у країну, одночасно завдаючи масованого ракетного удару. Кількість загиблих внаслідок атак ХАМАС перевищила 700 осіб. Серед загиблих — двоє громадянок України.

Прямий ефір