Союз із РФ був стратегічною помилкою, уряд Вірменії однозначно позначив рішучість піти на розрив із Росією, — політолог

Засідання парламенту в Єревані. Фото: ap.org

Ратифікація вірменським парламентом Римського статуту Міжнародного кримінального суду (МКС) не означає остаточного кардинального розвороту Єревана в політичному плані від Москви. Це досить символічний жест, який означає одне — уряд Вірменії однозначно позначив свою рішучість на те, щоб піти на розрив із Росією. Таку думку сьогодні, 8 жовтня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив грузинський політолог Гела Васадзе.

Водночас, зазначив він, розрив із Росією — досить складна річ.

“Тому що ми знаємо прекрасно, що Вірменія залежить від Росії за дуже багатьма параметрами — енергетичними, економічними. Уже не військово-політичним, я дуже сильно сподіваюся, тому що зараз сам прем’єр-міністр Пашинян визнав, що настільки міцний союз із Росією протягом багатьох років був стратегічною помилкою Вірменії. Але для того, щоб розірвати ці зв’язки, необхідна дуже серйозна робота. Тобто говорити про те, що зараз ухвалили Римський статут і тому Вірменія перестає бути союзником Росії, звісно ж, ні. Йдеться про те, що необхідно Вірменії підготувати умови, і це вони робитимуть step by step. Вони не робитимуть це одномоментно. Це неможливо зробити одномоментно для того, щоб розірвати відносини з Росією”, — каже Васадзе.

За словами політолога, важливою умовою цього є нормалізація відносин Вірменії з Азербайджаном і Туреччиною.

“І тут хороші новини полягають у тому, що сторони — і Азербайджан, і Вірменія підтвердили брюссельський трек перемовин. Була велика загроза того, що перемовини про мирний процес, про мирний договір між Азербайджаном і Вірменією відбуватимуться в Москві. Цього не сталося. Це означає, що фактично розв’язуватимуть свої проблеми Вірменія та Азербайджан незалежно від Москви. І це дуже сильно розширює, скажімо так, можливості маневру для уряду Вірменії. Але, підкреслюю, попереду дуже велика, складна, копітка робота. Не буває так, що ось зараз узяли, розірвали і все”, — сказав він.

Васадзе пояснив, що ратифікація Вірменією Римського статуту МКС пов’язана не стільки з Москвою.

“Хоча в цьому випадку Римський статут має символічне значення, скільки з можливістю ведення судових позовів тощо за фактами стосовно Азербайджану. Це теж дуже важливо. І про це, до речі, Пашинян багато разів говорив, що, мовляв, це не спрямовано проти Москви. На те, що це не спрямовано проти Москви, я не вірю. Зрозуміло, що це дуже болісно для Москви. Але а те, що це не тільки проти Москви, м’яко кажучи, це теж факт”, — розповів політолог.

Також він додав, що Вірменія — це країна, де Росію відверто не люблять.

“Так чи інакше носієм і гарантом, джерелом влади в будь-якій країні є, звичайно ж, народ. Громадська думка Вірменії налаштована вкрай антиросійськи. Втім, у цьому випадку Вірменія не виняток. Ми можемо говорити про всі три південно-кавказькі країни, які сьогодні ставляться до Росії, оскільки до неї необхідно ставитися релевантно цілком”, — резюмував Гела Васадзе.

Читайте також: Вірменія ратифікувала Римський статут: чим це загрожує Путіну — оцінки експертів

Як повідомлялося раніше, Вірменія ратифікувала Римський статут МУС, а вірменська опозиція закликала розірвати спільні з Росією інтеграційні проєкти. Як вважають аналітики, демарш Єревана пов’язаний з ослабленням позицій Москви в регіоні.

Читайте також: Вірменія розтоптала Кремль на рівному місці, пішов зворотний відлік для російської “імперії”, — дипломат

Прямий ефір