Кремль для виправдання репресій і війни проти України “підіймає Сталіна”, — Подрабінек

Олександр Подрабінек. Фото: ru.krymr.com

Кремль шукає ідеологічні виправдання репресіям та війні проти України, звертаючись до інструментів, які використовувалися за сталінської диктатури. Таку думку в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив російський правозахисник, журналіст, громадський діяч, колишній радянський політв’язень Олександр Подрабінек.

“Треба сказати, що Кремль сьогодні шукає різні ідеологічні виправдання для агресії проти України, для посилення внутрішньополітичного курсу, для репресій, які сьогодні набули абсолютно незвичайних масштабів, зокрема, й звертаються до таких картинок, знаєте, пафосних, таких радісних картинок радянського минулого. Ось Сталін — це одна з таких картинок, яка має виправдати повернення сьогоднішньої Росії до старих методів управління, до диктаторських методів управління. Це дуже закономірно. Не можна навіть сказати, що в них така є цілеспрямована мета, така програма — підняти Сталіна на самий верх. Це просто лежить у річищі їхньої політики. Нічого іншого бути не може. Диктатура обов’язково запросить ті інструменти, які застосовувалися раніше в диктаторському режимі — це неминуче. Так само, як відродження репресивних органів, як відродження, скажімо, каральної психіатрії”, — сказав він.

На думку правозахисника, російська влада сподівається на відродження тієї самої суспільної атмосфери, яка була за часів Сталіна.

“Але треба сказати, що якщо рівень репресій буде аналогічний до сталінських часів, то, ймовірно, суспільство реагуватиме на це так само. Ну, можливо, дещо більше чинитиме опір, тому що час минув, і сталінізм було викрито. І новий інформаційний простір не дозволяє Кремлю так само розпускати свою пропаганду, як у минулому. Але реакція суспільства може бути загалом така сама… Кремлю напрямок розвитку країни бачиться, безумовно, саме таким, саме в цей бік”, — вважає Подрабінек.

Він зазначив, що навряд чи зараз уже можна говорити, що існує саме державна програма з відродження культу Сталіна, поки йдеться про завзяття чиновників на місцях, які “вгадують, де Росія буде завтра”.

Подрабінек наголосив, що поведінку росіян диктує не брак інформації про реальний стан справ та аналітичні здібності, а рівень доволі жорстких репресій.

“Ось поки цей страх перед репресіями не буде подолано, то в Росії зберігатиметься стара ситуація”, — переконаний правозахисник.

Читайте також: Ікона, бренд і “найвидатніша людина в історії”: Кремль нав’язує росіянам культ Сталіна (ВІДЕО)

Як повідомлялося раніше, в Якутську зник пам’ятник польським жертвам царських і радянських репресій та заслань. ЗМІ повідомили, що багатотонна конструкція з граніту просто зникла 25 вересня. Хто прибрав пам’ятник і куди його перевезли — невідомо. Це не перший випадок знищення пам’ятних знаків у Росії. Від початку повномасштабної війни РФ проти України Москва та активні прокремлівські росіяни почали масштабну боротьбу з неугодними пам’ятниками.

Прямий ефір