Ікона, бренд і “найвидатніша людина в історії”: Кремль нав’язує росіянам культ Сталіна (ВІДЕО)

Ілюстративний скріншот: uatv.ua

У Росії урочисто відкрили вже 110-й пам’ятник Йосипу Сталіну. Темпи встановлення нових меморіалів диктатору помітно зросли після початку повномасштабного вторгнення Росії до України. Кремль нав’язує росіянам культ Сталіна, повідомляє FREEДОМ.

Сталін у сучасній Росії став одночасно іконою, брендом і “найвидатнішою людиною в історії”. У 2021 році так вважали 39% учасників опитування “Левада-центру”. З початком агресії проти України 2014-го, Кремль остаточно взяв курс на реабілітацію та героїзацію Сталіна. За цей період у країні встановили 49 нових пам’ятників ідеологу й організатору ГУЛАГу, голодоморів і масових депортацій.

До того ж, якщо раніше влада обмежувалася невеликими барельєфами, то в серпні Псковську область прикрасили 8-метровою статуєю. Сталін організував масові репресії проти духовенства, тому монумент освятили, а священник висловив подяку диктатору.

“Ну, якщо чесно говорити, то постраждала церква в роки правління Йосипа Віссаріоновича. Але завдяки цьому тепер у нас є багато новомучеників і сповідників російських”, — сказав священик РПЦ Антоній Татаринцев.

Згідно з опитуваннями “Левада-центру”, 2023 року рекордні 63% громадян РФ ставляться до генсека з повагою, симпатією або із захопленням. Державна кампанія глорифікації Сталіна дійшла до того, що його бюст встановили прямо на території меморіального комплексу жертвам сталінських репресій у Тверській області.

“Це ж епоха. Вони що, не мали стосунку до репресій? У чому тут ви бачите нестиковку якусь? Все логічно, все зрозуміло”, — заявив директор меморіального комплексу “Мідне” Олександр Чуносов у коментарі російським ЗМІ.

Влада РФ веде негласну війну з меморіалами жертвам репресій. У великих містах знімають з будинків пам’ятні таблички репресованих мешканців, а в регіонах знищують монументи. Так, пам’ятники жертвам репресій зруйновані або взагалі зникли у Воркуті, Якутську та ще десятці населених пунктів. Усе це — частина єдиної державної політики.

“Проводиться ревізія історії на предмет замовчування власних сором’язливих сторінок. І, навпаки, звеличення і монополізація всього, що на сьогодні є героїчним у розумінні путінського режиму: “ГУЛАГ? Не було такого. Репресії? Та про що ви говорите? НКВСці? Чудові хлопці. Репресовані? Та ні, це все вигадки буржуазної західної пропаганди””, — коментує політолог, співзасновник “Національної платформи стійкості та згуртованості” Олег Саакян.

Російська пропаганда намагається представити Сталіна успішним менеджером, а фраза про соху та ядерну бомбу вже стала інтернет-мемом. Історики ж доводять, досягнення в окремих галузях радянської промисловості стали можливими шляхом експропріації приватного майна. А по суті, узаконеного грабежу та геноцидних практик.

“Насправді правління Сталіна — це колосальне виснаження всіх країн пострадянського простору. Якщо ми подивимося на убогу нинішню Карелію, яку відвоював Радянський Союз у Фінляндії, і подивимося на Фінляндію, ми просто наочно на власні очі переконаємося, що це просто шлях у глухий кут цей сталінізм. Він не те що злочинний сам по собі, але він узагалі нічого не дає, жодних результатів позитивних”, — каже політолог, історик Олександр Палій.

До захопленого ставлення до Сталіна росіян привчають з малих років. Так, у новому підручнику історії для старших класів зазначено, що зі смертю генсека пішла епоха, і більшість радянських громадян відчули щире горе. У минулому посібнику смерть диктатора описувалася нейтрально.

Читайте також: Політика русифікації: що загрожує національному розмаїттю регіонів РФ, розповів Ейдман

Як повідомлялося раніше, в Якутську зник пам’ятник польським жертвам царських і радянських репресій та заслань. ЗМІ повідомили, що багатотонна конструкція з граніту просто зникла 25 вересня. Хто прибрав пам’ятник і куди його перевезли — невідомо. Це не перший випадок знищення пам’ятних знаків у Росії. Від початку повномасштабної війни РФ проти України, Москва та активні прокремлівські росіяни почали масштабну боротьбу з неугодними пам’ятниками.

Прямий ефір