Вибори в країнах ЄС: як Росія намагається втручатися у процеси (ВІДЕО)

Москва. Фото: pixabay.com

Путін шукає способи вплинути на рівень підтримки України з боку США та Європи, пише The New York Times із посиланням на джерела. Кінцевою метою Росії є “підрив” на виборах кандидатів, які підтримують Україну, та зміна спільної політики європейських країн. Щоб у найближчому майбутньому їм було складніше ухвалювати рішення щодо додаткової військової та фінансової допомоги Києву, інформує FREEДОМ.

Додає оптимізму Кремлю нещодавня перемога на парламентських виборах у Словаччині партії “Курс — соціальна демократія”, яку очолює колишній прем’єр-міністр країни Роберт Фіцо. У ході передвиборчої кампанії він обіцяв, що виступатиме проти військової допомоги Україні та закликав покращити відносини з Росією. Партія Фіцо набрала 23% голосів.

“У Фіцо є тверда думка, якої він дотримується. Тому він приєднається до Орбана. Тепер щиро проросійський і поширює російські наративи”, — каже політолог Григорій Месезніков.

За кілька днів після виборів у Словаччині розгорівся політичний скандал. Міністерство закордонних справ країни звинуватило Російську Федерацію у втручанні у виборчий процес. У своєму коментарі, опублікованому за два дні до парламентських виборів у Словаччині, директор російської Служби зовнішньої розвідки Сергій Наришкін заявив про нібито втручання США, щоб не допустити перемоги партії екс-прем’єра Роберта Фіцо.

“Вважаємо таку свідомо розповсюджувану дезінформацію неприпустимим втручанням Росії у виборчий процес у Словацькій Республіці, яка як незалежна, суверенна та демократична держава гарантує своїм громадянам чесний та прозорий виборчий процес”, — повідомляє Міністерство закордонних справ Словаччини.

Представники Сполучених Штатів кажуть, що Москва може надати додаткову фінансову підтримку для проросійських політичних партій у Європі, пише The New York Times з посиланням на джерела. Прогнозують також спроби втручання Росії у вибори до Європейського парламенту, які відбудуться наступного року. Американські офіційні особи переконані: для того, щоб зменшити допомогу Заходу Україні, Кремль використовуватиме своїх пропагандистів та підконтрольні політичні партії.

“На жаль, ми бачимо, що чим довше триває війна, тим більше людей знову вірять у дезінформацію. І зараз вона йде на повний хід. На жаль, найчастіше цю дезінформацію поширюють самі політичні представники”, — каже старший науковий співробітник Інституту політики GLOBSEC Катаріна Клінгова.

Росія та Білорусь можуть спробувати дестабілізувати ситуацію у Польщі під час парламентських виборів 15 жовтня. Про це заявив уповноважений уряду з питань безпеки інформаційного простору Польщі Станіслав Жарін.

“Російські пропагандисти розганяють наративи та фейки, спрямовані на створення враження, ніби Польща загрожує Росії та Білорусі у військово-політичному плані. З іншого боку, ми бачимо спроби показати, що Російська Федерація розраховує на те, що політична лінія зміниться після виборів у Варшаві”, — сказав Жарін.

Так Кремль намагається вплинути на американську та європейську політику із метою послабити підтримку України, вважають експерти. І називають це новою стратегією Путіна.

Читайте також: Ані Словаччина, ані Угорщина не зможуть змінити мейнстрим у ЄС навколо підтримки України, — Гончаренко

Прямий ефір