Молдова відмовляється від російського газу — розбір FREEДОМ (ВІДЕО)

Ілюстративне фото: bankruptcy-ua.com

Молдова більше не закуповуватиме газ у “Газпрому”. Республіці вдалося отримати його з альтернативних джерел на європейському ринку. Москва втрачає вплив. Хоча Молдова і не виключає відновлення співпраці з РФ. Деталі — в матеріалі FREEДОМ.

Міністр енергетики країни Віктор Парліков заявив, що їм вдалося отримати газ з альтернативних джерел за нижчою ціною, ніж за контрактом із “Газпромом”, пише видання Newsmaker.

“Ми більше не будемо закуповувати природний газ у “Газпрому” для території, контрольованої конституційною владою”, — сказав Парліков під час виступу на конференції в Бухаресті.

Від закупівлі блакитного палива у “Газпрому” офіційний Кишинів відмовився ще в грудні 2022-го. Але російський газ в обсязі 5,7 млн кубометрів на день продовжує отримувати і використовувати Молдавська державна районна електростанція, розташована в Придністров’ї. Електроенергію, що виробляється на лівому березі Дністра, Молдова, як і раніше, купує. Чи зміниться ця ситуація — Парліков не уточнив.

Але, за його словами, країна закуповує газ дешевше, ніж “Газпром” продає його Moldovagaz для постачання в Придністров’я — за 430 дол. за тисячу кубометрів, проти 568, які платить Придністров’я.

При відмові від імпорту російського газу та реструктуризації енергетичної системи країна вперше в історії до початку опалювального сезону забезпечила запаси газу в сховищах до лютого. А майбутня зима для всіх споживачів буде легшою, ніж минула.

У Кремлі ж після заяв молдавського міністра мовчати не стали. І нагадали про так званий “борг” країни перед “Газпромом”.

Прессекретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що контакти між “Газпромом” і Молдовою триватимуть. Тим паче, що розмір цього боргу — “спірний”, цитує Пєскова російський “Интерфакс”.

Також представник Кремля сказав, що спотовий ринок дуже мінливий. Йдеться про ринок так званих короткострокових контрактів. І там зараз можна купити газ, який у підсумку за походженням, найімовірніше, виявиться російським. Не виключено, що це і зробила Молдова, припускають у Кремлі.

Водночас Москва вважає важливим продовження поставок блакитного палива на територію Придністров’я. І що відносини між “Газпромом” і Республікою Молдова мають бути з’ясовані.

Зазначимо, ще на початку вересня президентка Молдови Майя Санду спростувала заяву російського газового монополіста про те, що уряд країни заборгував “Газпрому” 800 млн дол. За її словами, про це свідчить відповідний аудит незалежної міжнародної фірми.

Тим часом, у республіці допускають можливість відновлення співпраці з “Газпромом”. Але тільки в разі, якщо вона не буде обтяжена напруженістю в економічній і політичній ситуації. Наразі ж Молдова газ за межами європейського ринку не купує.

Читайте також: Фінансовий стан “Газпрому” гнітючий і погіршуватиметься, перспективи нехороші, — Плачков

Прямий ефір