Румунія розмістила системи ППО на кордоні з Україною — коментар політолога

Ілюстративне фото: ukrinform.ua

Румунія розмістила системи протиповітряної оборони (ППО) ближче до своїх сіл на Дунаї — на кордоні з Україною, де російські безпілотники атакують зернові комплекси. Цей крок є досить показовим, і українська та румунська системи ППО можуть працювати як одна система. Про це сьогодні, 2 жовтня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив політолог-міжнародник, директор Центру суспільних досліджень “Український меридіан” Дмитро Левусь. 

“Інформація про те, що Румунія стягує засоби ППО до пониззя Дунаю, безпосередньо до кордону з Україною навпроти українських портів — позитивний знак. Тобто, ми бачимо, що все-таки прийшло розуміння. Ба більше, Міністерство оборони Румунії зайняло більш реалістичну позицію щодо загрози, яка є, оскільки перші заяви були звідти”, — сказав він. 

На його думку, українська та румунська системи ППО можуть працювати як одна система. 

“Засоби ППО на кордоні з Україною — практичний крок до гарантування безпеки своєї території, можливо, не такий далекий час, коли ми побачимо комбіновану систему ППО України та Румунії. Це моє припущення, але крок досить показовий”, — каже він. 

Самусь також висловився щодо того, чи посилить зростаюче усвідомлення близькості російської агресії підтримку Києва з боку Бухареста напередодні саміту, на якому політичні радники лідерів держав, зокрема країн-членів НАТО, обговорять українську формулу миру. 

“Є загальна позиція НАТО, і навряд чи ми можемо розраховувати на те, що якась із країн може радикально вплинути на неї повністю. Тобто можливо, що румунська позиція стане реалістичнішою, жорсткішою щодо Росії. Але розраховувати на те, що це спричинить якісні зміни — дещо рано”, — наголосив Дмитро Левусь.

Читайте також: Раніше в НАТО намагалися нівелювати загрозу з боку Росії, тепер ситуація змінюється, — Лакійчук про реакцію на падіння дронів у Румунії

Раніше політолог, співзасновник “Національної платформи стійкості та згуртованості” Олег Саакян зауважив, що падіння російських безпілотників на території Румунії в НАТО не розглядатимуть як напад на Румунію.

Прямий ефір