Перемога партії Фіцо на виборах у Словаччині: чого очікувати Україні від можливої коаліції, розповів Ференс

Богдан Ференс. Фото: life.pravda.com.ua

Лівоцентристська партія “Голос”, можливо, зможе збалансувати сили в парламенті Словаччини. Таку думку в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив кандидат політичних наук, засновник ГО “Соціал-демократична платформа” Богдан Ференс.

Він вважає, що лідер проросійської партії SMER-SD Роберт Фіцо, який переміг на дострокових парламентських виборах, намагатиметься створити коаліцію з партією “Голос”. 

“Я думаю, що коаліція, ці переговори, торги, вони триватимуть найближчим часом. І, найімовірніше, є така ймовірність, що все-таки “Голос”, можливо, використає свою “золоту акцію” для того, щоб отримати ті портфелі, які необхідні в уряді. Мені вдавалося цього року зустрічатися з лідером партії “Голос”, який був прем’єр-міністром Словаччини, з деякими депутатами. Ми досить довго обговорювали, яким чином можуть вибори відбуватися, які ризики в контексті підтримки України. І я все-таки сподіваюся, що якщо навіть буде така коаліція, то представники партії “Голос” у Словаччині, вони зможуть якось збалансувати ось ці радикальні завзяття Фіцо з багатьох питань, які стосуються підтримки України, які для нас занадто важливі”, — сказав Ференс.

За його словами, в Україні є стримані очікування, що після виборів пристрасті вщухнуть, і Словаччина як член Євросоюзу і НАТО збереже свої зобов’язання, які стосуються підтримки України. Водночас Ференс припускає, що якщо Фіцо вдасться сформувати коаліцію, то ризики й складнощі будуть дуже відчутними.

“Можливо, партнер по коаліції зможе все-таки збалансувати деякі питання. І коли коаліція формується, є певні домовленості, й будемо сподіватися, що це якимось чином сприяє тому, щоб не відбувалося кардинально ось такого крену в позиції дуже важливої для України країни як Словаччина”, — сказав Ференс.

Він також зазначив, що загроза “популістського маятника” в європейських країнах стає дедалі вищою.

Ференс висловив сподівання, що зобов’язання та вплив сильних партнерських країн у межах НАТО і в межах Європейського Союзу все ж таки можуть тим чи іншим чином впливати на ситуацію, стримуватимуть таких політиків, як Роберт Фіцо та прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан, від дуже непродуманих і радикальних рухів.

Читайте також: Чи може Словаччина стати “новою Угорщиною” і як результат виборів у країні позначиться на Україні — розбір (ВІДЕО)

Нагадаємо, на позачергових парламентських виборах у Словаччині, що відбулися напередодні, лідирувала популістська партія SMER-SD. Вона набрала майже 23% голосів виборців і випередила своїх головних суперників — ліберальну проєвропейську політсилу “Прогресивна Словаччина”, у якої приблизно 18%, а також лівоцентристську партію “Голос” із показником майже 15%.

Прямий ефір