Відтворити повністю угруповання “Вагнера” не вдасться, — Матвєєв про створення нової структури під контролем Міноборони РФ

Ян Матвєєв. Скриншот: uatv.ua

Нові загони найманців, які доручено Путіним сформувати колишньому командиру приватної військової компанії (ПВК) “Вагнер” Андрію Трошеву, не надто відрізнятимуться від регулярної російської армії в екіпіруванні та озброєнні. І розмір цього угруповання буде набагато меншим. Про це сьогодні, 1 жовтня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив військовий експерт Ян Матвєєв.

“Який би підрозділ псевдодобровольчий, по суті, найманський, вони не створили, однаково в них не вийде відтворити, та вони й не ставлять завдання, повністю угруповання “Вагнера”. Відповідно, вони не зможуть отримати ті плюси, ті її переваги над звичайною російською армією, які у цього угруповання були. А вони ґрунтувалися на деякій його ізольованості, на повному забезпеченні окремим фінансуванням, яке, як ми знаємо, йшло з бюджету Російської Федерації, але через Пригожина, і він уже все це розподіляв. Це призводило, наприклад, до того, що у “вагнерівців”, у всякому разі, в основних найманців, можливо, не у великої кількості ув’язнених, але в основних завжди були і бронежилети, і шоломи, і все інше. Здається, банальність, але в російській армії часто такого не вистачає”, — сказав він.

І загалом, зазначив експерт, у “вагнерівців” оснащення було завжди вищим якраз завдяки тому, що великі гроші Пригожин витрачав на це, закуповував озброєння, зокрема в різних країнах, і сірими різними шляхами тощо.

“Плюс російська армія завдяки цьому лобіюванню постійному Пригожина постачала ПВК “Вагнер” теж, щонайменше, трохи вище, ніж решту регулярної армії. І зараз усю цю структуру створюють під повним контролем Міноборони, і, судячи з усього, буде командувати, керувати якимось іще зверху офіцером від Міноборони. І таких преференцій у них уже не буде. Плюс не буде, найімовірніше, вільних грошей, які той самий Трошев розподілятиме, відповідно, не буде і цієї переваги в постачанні, не буде можливості ухвалювати власні рішення тощо. Плюс і розмір, найімовірніше, цього угруповання буде набагато меншим”, — каже Матвєєв.

На думку експерта, створення такої структури — це насамперед маркетинговий хід, тому що загалом російська армія має непривабливий вигляд.

“Є багато причин, починаючи від воєнних злочинів, закінчуючи її військовими невдачами і всім відомими історіями про те, як у відпустки людей не відпускають, гроші не платять, посилають на смерть тощо. Тому в очах людей російська армія виглядає погано загалом. Відповідно, вони намагаються створити якийсь “елітний” окремий підрозділ, який має сприйматися в очах тих, хто готовий стати найманцями, як щось інше. Як цим чимось іншим було угруповання “Вагнера”, так і тут хочуть це повернути. Не знаю, назвуть це дивізія Володимир Путін або щось іще, і розповідатимуть, що ось там-то зібрали найкращих професіоналів, там ось все елітне тощо, щоб якраз намагатися залучити найманців”, — пояснив він.

Щодо бойових можливостей цього підрозділу, то, на думку Матвєєва, він не сильно відрізнятиметься від регулярної російської армії.

“Можливо, якщо дуже якісь великі зусилля будуть зроблені на самому початку своїх бойових дій, коли цей підрозділ збереться і поїде на фронт, вони отримають найсвіжіші танки, якісь Т-90, припустімо, із заводу тільки, ще щось. Але потім поступово все одно все розмиється, і вони будуть на рівні звичайної російської армії, зокрема з тієї причини, про яку я сказав, не буде відокремленості, ізольованості, яку забезпечував Пригожин своїй організації”, — підсумував військовий експерт.

Читайте також: “Повноцінним наступником Пригожина ніхто не стане”: хто такий Трошев, розповів військовий експерт

Як повідомлялося раніше, президент РФ Володимир Путін доручив екскомандиру ПВК “Вагнер” Андрію Трошеву сформувати нові загони найманців для участі у військових діях проти України.

Прямий ефір