Вибори в ЄС та США: чи вплинуть на підтримку України в протистоянні російській агресії, проаналізував експерт

Ілюстративне фото: idemocracy.world

Найближчі вибори у низці європейських країн та США можуть вплинути на рівень підтримки України в боротьбі з російською агресією. Деякі кандидати, такі як колишній прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо, відкрито схильні до проросійських поглядів. Водночас у Греції не всі громадяни підтримують військовий спосіб надання допомоги Україні. Про це сьогодні, 25 вересня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів дипломат Руслан Осипенко.

“Будуть вибори в Польщі, будуть вибори в Словаччині. Від Словаччини йде колишній прем’єр-міністр Фіцо, який чітко проросійський. Ще будуть вибори в Греції, де не все населення підтримує те, що Греція допомагає Україні військовим шляхом, — можуть прийти праві”, — сказав він. 

За його словами, як вкрай праві, так і вкрай ліві партії від початку 1990-х років отримували підтримку від Росії, що фінансувалася коштами з нафтогазового сектору.

Осипенко уточнив, що вибори проходитимуть у таких європейських країнах як Іспанія, Фінляндія, Греція, Словаччина, Польща, а також в США.

“Тому конфігурація може змінитися, ми не знаємо, які прийдуть уряди і яку політику вони проводитимуть. Глобально Європейський Союз, звичайно, буде підтримувати Україну, але тут теж можуть бути нюанси. Якщо у США відбудуться вибори і прийдуть трампісти, які заявляють про припинення війни, обмін територій на мир, припиниться фінансування проєктів, і весь фінансовий тягар із питань безпеки ляже на Європу. А в Європі після перевиборів може створитися коаліція країн, які теж виступатимуть за припинення війни”, — підсумував Руслан Осипенко.

Читайте також: Які вимоги щодо членства України в ЄС можуть стати проблемними, розповів дипломат

Раніше дипломат Осипенко зауважив, що питання вступу України до Північноатлантичного альянсу (НАТО) залишається відкритим, однак прискорюється інтеграційний процес до Європейського Союзу.

Прямий ефір