Кримінал — силовики — сім’я: традицію тортур у РФ прокоментувала Романова

Ольга Романова. Фото: "Русь Сидящая"

Ще 4 роки тому, за даними “Левада-Центру”, кожен 10-й росіянин стикався з тортурами з боку правоохоронців. І це при тому, що катуванням в Росії вважаються лише особливо жорстокі дії, які ставлять людину на межу виживання. Про це сьогодні, 25 вересня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповіла російська журналістка, директорка фонду “Русь Сидящая” Ольга Романова.

“Коли вибивають зуби, коли ґвалтують шваброю чи віником — це тортури. А якщо тобі не дають таблетку, немає медичного обслуговування, не викликають лікаря або ти не курець сидиш в одній камері з курцями, або дуже погана лампа, і ти не можеш читати в камері, або дуже погано тебе годують: тухлою капустою або січкою — це не тортури, це все гаразд”, — коментує російські реалії гостя ефіру.

Традиції тортур силовики, на її думку, успадковували з кримінального середовища. Катування глибоко вкоренилися й у російських сім’ях. У переважній більшості випадків як спосіб домінування.

“Ось чому багато тортур мають сексуальний характер. Це саме приниження та домінування. І зауважте, це характерно і для карних злочинців, і для російських силовиків. Але це ще й характерно у сім’ях. Недарма ж у Росії понад 10 років тому було декриміналізовано статтю про домашнє насильство”, — каже Романова.

Оскільки тортури й домінування є однією з російських “скрєп”, а в побуті їх найчастіше зазнають жінки, феміністки у РФ стали одним з найненависніших, як каже гостя ефіру, прошарків суспільства.

“І все частіше і частіше говорять з парламентських трибун про те, що фемінізм схожий на фашизм. Договорюватися почали до цього”, — додала вона.

У переважній більшості випадків жертви катувань мовчать про них. А російське суспільство схильне навіть виправдовувати тортури, оскільки росіянам “подобається людина з ціпком, з мішком грошей, він великий начальник”. Як каже Романова, багато росіян не відмовилися б опинитися на його місці.

“Свобода і права людини в Росії не входять до основної системи цінностей”, — резюмувала директорка фонду “Русь Сидящая”.

Читайте також: Переслідування, тортури та репресії: як Путін тероризує власних громадян — подробиці (ВІДЕО)

Прямий ефір