ЄС — єдина можливість довести РФ, що Україна не належить до її сфери інтересів, — Осипенко 

Прапори України та ЄС. Фото: gettyimages.com

Питання вступу України до Північноатлантичного альянсу (НАТО) залишається відкритим, однак прискорюється інтеграційний процес до Європейського Союзу. Членство в ЄС стане важливим кроком для України у підтвердженні своєї незалежності від Російської Федерації. Про це сьогодні, 25 вересня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив дипломат Руслан Осипенко.

“Негласний алгоритм прийняття нових членів до Європейського Союзу був наступним: спочатку вас приймають у члени НАТО, щоб ви склали присягу на вірність блоку НАТО, які в основному і є членами ЄС. Тобто ви потрапляєте під парасольку безпеки, а потім розглядаються політичні питання. Для України виходить усе навпаки”, — сказав він.

Питання вступу України до Альянсу залежить від результатів переговорів між США і Китаєм, каже дипломат.

“Якщо в позитивному ключі, то Україна може і не вступити до НАТО, а отримати збройний буфер між РФ і Європою. А ЄС — це єдина наша можливість потрапити під парасольку Європи і продемонструвати РФ, що ми не належимо до їхньої сфери інтересів. Тому що Росія боялася вступу України до НАТО як остаточного виходу з її сфери впливу”, — пояснив він. 

Однак на сьогодні, дійсно, питання інтеграції України до Північноатлантичного альянсу остаточно не вирішене, каже Осипенко.

“Спільної думки немає, тому прискорюється другий напрямок — вступ України до ЄС. Тому Анналена Бербок (міністерка закордонних справ Німеччини, — ред.) і заявляє, що Україна заслужила, що необхідно приймати її до Євросоюзу”, — підсумував Руслан Осипенко.

Читайте також: Боротьба з корупцією та перевірки постачання озброєння — про напрямки активної співпраці між Україною та США розповів Фесенко

Нагадаємо, у Нью-Йорку, на полях 78-ї сесії Генеральної асамблеї ООН, президент України Володимир Зеленський провів низку зустрічей зі світовими лідерами. Зокрема двосторонню — з федеральним канцлером Німеччини Олафом Шольцом та багатосторонню — із президенткою Європейської комісії Урсулою фон дер Ляєн, лідером Румунії Клаусом Йоханнісом та віцепрем’єр-міністеркою, міністеркою закордонних справ Болгарії Марією Габріель. 

Прямий ефір