ЗСУ змушують російських окупантів відступати по всій лінії фронту, — Генштаб

Карта війни 22.09.2023. Скріншот: deepstatemap.live

Українські війська продовжують контрнаступальні дії по всій лінії фронту, змушуючи армію РФ відходити із займаних нею позицій. Зокрема, штурмові операції проводилися на Мелітопольському напрямку, а також у районі Бахмута Донецької області. Про це повідомляє Генеральний штаб Збройних сил України (ЗСУ), інформує FREEДОМ.

Також у відомстві зазначили, що біля населених пунктів Мала Токмачка і Роботине російські війська намагалися контратакувати, проте зазнали значних втрат у живій силі та техніці.

Американський Інститут вивчення війни (ISW) з посиланням на результати вивчення геолокаційних кадрів повідомляє, що українська бронетехніка вийшла за останню лінію оборонного рубежу російської армії на заході Запорізької області. Вказується, що саме цю лінію оборони штурмують наразі підрозділи ЗСУ. Однак офіційного повідомлення від української влади про те, що ЗСУ прорвали трирівневий оборонний рубіж, поки не надходило. Разом із цим аналітики ISW зазначають, що вперше спостерігають використання української бронетехніки за межами російської лінії оборони.

А міністр закордонних справ Великої Британії Джеймс Клеверлі в інтерв’ю “Голосу Америки” заявив, що війна в Україні — не голлівудський бойовик. За його словами, наприкінці минулого року і на початку нинішнього, Росія витратила багато часу на зміцнення своїх позицій і мінування територій. Тому немає нічого дивного в тому, що контрнаступ України — завдання складне.

Також Клеверлі зазначив, що українські Збройні сили домагаються поступових результатів, роблять це обережно і методично.

“Я неодноразово говорив, що ми повинні продовжувати надавати підтримку Україні, яка захищається від російського вторгнення. Так, на це може піти більше часу, ніж дехто міг припустити, але ми повинні надавати підтримку Україні до її остаточної перемоги. Люди слухають риторику Путіна про ескалацію і погрози, але ті, хто побоюється такої ескалації, повинні розуміти, що саме Путін несе відповідальність за таку ескалацію, тому що це він розпочав повномасштабне вторгнення до України, і він же бомбить цивільну інфраструктуру України. Путін обстрілює об’єкти, зокрема з транспортування зерна, і українські комерційні підприємства. Саме Росія несе відповідальність за ескалацію, і ми лише реагуємо на насильство з боку Російської Федерації в Україні”, — сказав міністр Великої Британії в інтерв’ю виданню “Голос Америки”.

Читайте також: “Противник біля нас”: репортаж із позицій українських захисників першої лінії оборони на Бахмутському плацдармі (ВІДЕО)

Нагадаємо, за даними Генштабу ЗСУ, минулої доби Російська Федерація завдала чергового масованого ракетного удару по енергетичній, промисловій та іншій цивільній інфраструктурі України 44 крилатими ракетами повітряного базування Х-101/Х-555/Х-55 та шістьма зенітними керованими ракетами С-300. Протиповітряна оборона знищила 38 крилатих ракет. Внаслідок терористичних атак РФ є загиблі та поранені серед мирного населення. На фронті протягом минулої доби відбулося 26 бойових зіткнень.

Прямий ефір