РФ не зацікавлена віддавати українських дітей, підлітки зазнають ідеологічної та воєнної обробки, — дослідник масових депортацій

Ілюстративне фото: ukrinform.ua

Поверненням українських дітей зараз найбільше опікуються громадські організації України, а також це справа приватних ініціатив. Наразі повернуто 386 дітей, ідентифіковано понад 19 тис. Також Офіс президента України розробляє план повернення українських дітей. Про це сьогодні, 17 вересня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів історик-міжнародник, дослідник масових депортацій у проєкті Where Are Our People Владислав Гаврилов.

За його словами, одна з найбільших проблем — це встановлення та ідентифікація дітей, які перебувають у депортації.

“Наразі ми знаємо про те, що ідентифікували 19 546 дітей. Але депортованих дітей набагато більше. Це може бути і 100, і 150 тисяч, і більше. Тому головним завданням є ідентифікація цих дітей. І потрібне залучення міжнародних партнерів, щоб цю інформацію отримати, тому що українській стороні дуже важко отримати дані від Російської Федерації”, — каже Гаврилов.

Дослідник зазначив, що ідентифікація — це найскладніший процес.

“Тому що росіяни не зацікавлені віддавати дітей, і це ще пов’язано з великою проблемою, яку РФ приховує, — це демографічна криза. Я нещодавно бачив звіт уряду РФ про Далекосхідний край РФ, де йшлося про те, що він займає 41% площі їхньої країни, але населений тільки на 6%. Тобто ви розумієте, наскільки вони намагаються просто вкрасти людей, вкрасти дітей для того, щоб заповнити таким насильницьким шляхом свій людський ресурс. Тому ідентифікація — це найскладніший процес, і потрібно в індивідуальному, фактично, порядку знаходити всі ці списки, долучати різних фахівців, щоб ідентифікувати цю інформацію. Тому що вони жодної інформації не надають, і комунікації з ними немає”, — розповів він.

За інформацією історика-міжнародника, є всі факти геноцидних практик, які використовує Російська Федерація щодо українців.

“Тому що туди підпадає і примусова депортація дітей, і зміна ідентичності, і крім зміни ідентичності, готують до майбутньої війни. Є така організація в Росії, називається “Юнармія”. Вона перебуває під міжнародними санкціями, і кілька її керівників, зокрема, і на окупованій території Криму, також перебувають під міжнародними санкціями. Це парамілітарна організація, псевдопіонерського типу, куди вони зараховують дітей. Пріоритет – до юнаків від 8 до 17-18 років. І ось уже з 14-15 років починається курс молодого бійця. Тобто вони, крім ідеологічної обробки, проводять військову обробку для того, щоб з цих дітей, заручників на окупованих територіях, робити майбутніх солдатів Росії. Це ще один факт геноциду проти цих дітей, підлітків. І це теж простежується там. І це теж акт геноциду. І ми з партнерами і з нашими колегами працюватимемо, будемо це все доводити в обов’язковому порядку”, — резюмував Владислав Гаврилов.

Читайте також: До України вдалося повернути 386 викрадених Росією дітей — шестеро розповіли свої історії у Гаазі (ВІДЕО)

Нагадаємо, Нідерланди мають намір допомогти Україні створити базу даних ДНК, щоб якнайшвидше ідентифікувати дітей, яких викрала Росія, та возз’єднати їх із родинами.

Прямий ефір