Щоб видати ордер на арешт Лукашенка, МКС має зібрати неспростовні докази — думка правозахисниці

Олександр Лукашенко. Фото: president.gov.ua

Міжнародному кримінальному суду (МКС) необхідно зібрати неспростовні докази причетності самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка до воєнних злочинів. Лукашенко дуже обережний і рідко робить відкриті заяви про участь у війні Росії проти України, на відміну від президента РФ Володимира Путіна. Таку думку сьогодні, 16 вересня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловила правозахисниця, радниця віцепрем’єр-міністра з євроінтеграції Олена Сотник.

“Для того, щоб виписати ордер Лукашенку необхідно довести ланцюжок того, що його конкретні дії, його накази стали наслідками якихось злочинів на території України. Чи буде така можливість? На відміну від Путіна, Лукашенко дуже рідко робить якісь відкриті заяви щодо його участі у війні Росії проти України. Він дуже обережний. Тому збір цих доказів — це досить серйозний виклик. З юридичної точки зору для МКС одних фактів вильоту ракет з території Білорусі недостатньо. Вони шукатимуть докази того, що Лукашенко віддавав накази”, — пояснила вона.

Правозахисниця зазначила, що у Лукашенка отримати ордер менше шансів, ніж у Путіна отримати другий. Наприклад, за фінансування приватної військової компанії (ПВК) “Вагнер” із березня 2022 року до березня 2023 року, про що він публічно заявив.

“Заява Європейського парламенту важлива. Якщо буде політична увага до цього питання, МКС буде над цим працювати. Але я оцінюю ці шанси набагато нижче, ніж отримання Путіним ще одного ордера, наприклад, щодо “вагнерівців”, — сказала вона.

Читайте також: Лукашенко — співучасник злочинів Путіна в Україні: рішення євродепутатів — в огляді FREEДОМ із Брюсселя (ВІДЕО)

Прямий ефір