Мобілізація в Росії буде прихованою та обережною, — російський журналіст

Російські громадяни, призвані під час часткової мобілізації. Фото: gettyimages.com

Можлива друга хвиля мобілізації в Росії матиме прихований та обережний характер. Таким чином її проводитимуть у віддалених регіонах, щоб уникнути паніки. Водночас у великих містах, таких як Москва, мобілізація буде менш масштабною. Таку думку сьогодні, 15 вересня, в ефірі телеканала FREEДОМ висловив російський журналіст, представник команди Олексія Навального Дмитро Нізовцев.

“Я думаю, що вони проведуть мобілізацію, але секрет Полішинеля в тому, що мобілізація буде таємною і акуратною. Тобто, вони побояться тягнути на фронт усіх під одну гребінку. Тому, думаю, що проводитимуть її дуже акуратно в регіонах, де можна забрати побільше. Так, вони дивитимуться, щоб не було паніки в якомусь тихому регіоні, де слабкі ЗМІ і слабкі місцеві політики, і виберуть там побільше”, — сказав він.

Водночас у таких містах, як Москва, забирати на фронт будуть у рази менше, каже журналіст.

“На папері вони намалюють, і Шойгу (міністр оборони РФ, — ред.) відзвітує, що набрали і 400 тис., і 500 тис. Насправді закличуть тих, до кого зможуть дотягнутися. Закличуть дуже акуратно, але не тому, що бояться президентської кампанії, а тому, що у 2022 році занадто багато огребли. Ще будуть приправляти все тим, що це все добровільно”, — зазначив він. 

Так, цього тижня російський президент під час виступу на Східно-економічному форумі заявив про те, що 300 тис. росіян підписали контракти на службу як “добровольці”.

“Не вперше його ловлять на тому, що цифра просто з нізвідки. Він її видає, і всі починають підраховувати, звідки і що. У кращому разі знаходять який-небудь напіввійськовий Telegram-канал. У нього досить маячні джерела інформації. Так, багато хто знає про горезвісні червоні папочки. Часом туди пишуть неосвічені й божевільні люди, які цінні тільки своєю лояльністю. Ось вони йому накидали, легко можу собі уявити, що спочатку, можливо, було написано 30 тис. осіб. Потім вони подумали, що для діда замало, і додали ще один нулик, а він радісно козирнув цифрою в 300 тис.”, — підкреслив він.

Низовцев додав, що для такої кількості добровольців необхідно, щоб у 85 регіонах Росії черги у військкоматі складалися з 3-4 тис. осіб. Однак такого не відбувається в жодному регіоні.

Читайте також: Слово “мобілізація” на російському телебаченні заборонено, — журналіст

Раніше радник керівника Офісу президента України Михайло Подоляк заявив, що РФ хоче організувати на фронті оперативну паузу тривалістю 4-5 місяців, зокрема для мобілізації та навчання.

Прямий ефір