Слово “мобілізація” на російському телебаченні заборонене, — журналіст

Роман Цимбалюк. Фото: politeka.net

“Мобілізація” — стоп-слово на російському телебаченні. Її проведення кремлівський режим відтягуватиме, скільки можливо, продовжуючи “купувати” росіян із найбідніших регіонів для продовження війни. Про це у прямому ефірі телеканалу FREEДОМ заявив журналіст Роман Цимбалюк.

Він вважає, що Путін зацікавлений відкладати мобілізацію як мінімум до свого “переобрання”.

“Масова мобілізація з відповідною кількістю жертв може повернути російське суспільство у бік так званого бунту. Цього вони бояться, хоча, мені здається, поки що жодних передумов немає. Але намагатимуться компенсувати [нестачу людей на фронті] — “купувати” людей. У них ціла програма з найбідніших регіонів, плюс зараз активно працюють із боржниками… Поки що акцент на найменш забезпеченій, відповідно, малоосвіченій частині російського населення. Мобілізація у будь-якому разі — це не модна історія”, — прокоментував Цимбалюк.

Водночас журналіст не виключив, що різке зростання втрат на фронті може призвести до того, що Путін буде змушений ухвалити непопулярне рішення раніше. Саме тому господар Кремля не дає прямої відповіді на питання про те, чи буде мобілізація, а намагається розповідати про “добровольців”, які нібито самі йдуть на війну.

“Очевидно, проблема з особовим складом у них є, бо кровопролитна війна з двох сторін. Зрозуміло, що у країні, що воює, у нас теж, цифри втрат не називаються. Але якщо у нас усі чудово розуміють, що втрати є, і вони серйозні, то у російських верхах ця тема взагалі відсутня. Війну вони намагаються показати, як якесь свято: “Леопард” підпалили… Тримають монополію на інформацію і намагаються зробити так, щоб це був добровільний крок людини”, — каже гість ефіру.

Цимбалюк наголосив, що саме слово “мобілізація” на російських пропагандистських каналах заборонено.

“Це слово зараз заборонено для вживання на російському телебаченні… Тобто людей до армії забирають, а називати це не можна в жодному разі. Навіть коли проводилася “перша хвиля”, то вони в наказовому порядку замінили слово “мобілізований” на “доброволець”… Поменшало в російських ефірах депутата Картаполова, який, обґрунтовуючи зміни в законодавстві, готовому до мобілізації по всіх фронтах, сказав, що цей закон для великої війни”, — додав Роман Цимбалюк.

Усе це, на його думку, свідчить про бажання влади заспокоїти суспільство.

Раніше радник керівника Офісу президента України Михайло Подоляк заявив, що РФ хоче організувати на фронті оперативну паузу тривалістю 4-5 місяців, зокрема для мобілізації та навчання.

Прямий ефір