Кремля не має бути у міжнародних інституціях, — Юрконіс

Вітіс Юрконіс. Скріншот: uatv.ua

Проведення Росією “виборів” на окупованій території України є ще одним аргументом на користь того, що кремлівського режиму не повинно бути в жодних міжнародних інституціях. Про це сьогодні, 15 вересня, у прямому ефірі телеканалу FREEДОМ сказав політолог, керівник литовського офісу Freedom House, викладач Інституту міжнародних відносин та політичних наук Вільнюського університету Вітіс Юрконіс.

Він зазначив, що це лише один з аргументів на тлі масштабних злочинів Кремля проти українського народу та міжнародного права. Саме повномасштабне вторгнення РФ в Україну вже мало б запустити процес виключення Кремля з міжнародних інституцій.

“Уже тоді був момент, коли або членство в Раді безпеки ООН мало призупинитися, або вони повинні бути виключені з усіх міжнародних структур, майданчиків. Це вже мало статися. Ці фейкові “вибори”, мені здається, ще додаткова копійка у скарбничку цих аргументів, що Росії, Кремля не має бути в міжнародних інституціях, доки Росія не вийде з території України, доки не буде домовленостей щодо всіх компенсацій для України тощо”, — зазначив керівник литовського офісу Freedom House.

Водночас Юрконіс не виключив, що РФ спробує маніпулювати псевдовиборами, проведеними на окупованій території України, на міжнародних майданчиках, зокрема, в ООН, видаючи їх за таку собі “нормалізацію”.

“Зрозуміло, що більшість євроатлантичної спільноти в це не віритиме, не сприйматиме як реальні аргументи, але маніпуляції такого роду вестимуться. Я сподіваюся, що деякі країни-члени ООН використовуватимуть ці аргументи в протилежному напрямку, що такого роду маніпуляції в ООН, в ОБСЄ, в Раді Європи не повинні вестися”, — зазначив він.

Юрконіс наголосив, що присутність Росії в деяких міжнародних структурах вже обмежена, цей процес потрібно продовжувати, навіть якщо це складно.

Читайте також: Картинку “масовості голосування” на ТОТ України Росія використовуватиме для діалогу з вільним світом, — Левусь

Нагадаємо, політолог Вітіс Юрконіс вважає, що Росія давно імітує вибори на своїй території — й президентські, й думські, й інші. Але проведення так званих “виборів” на тимчасово окупованих територіях України — навіть не імітація чи фарс, а злочинні дії.

Прямий ефір