“Дружба” РФ і КНДР може стати стимулом для більшої підтримки України Японією і Південною Кореєю, — Кулик 

Віталій Кулик. Скріншот: uatv.ua

Японія починає мілітаризуватися та гостро стежить за тим, як розвиваються відносини РФ й Північної Кореї. Про це сьогодні, 15 вересня, в ефірі телеканалу FREEДОМ сказав директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик.

На його думку, Росія фактично розморозила ситуацію загроз для Японії та Південної Кореї.

“Відповідно, Японія починає рватися, починає вкладати гроші у власну оборону, купує новітні види озброєнь, збільшує кількість власної армії і, природно, досить гостро стежить за тим, що відбувається навколо військово-технічного, військового співробітництва Росії й Китаю, й КНДР. Тому що тут, можливо, проблема не з агресією з боку Росії щодо Японії, а щодо того, що КНДР може бути інструментом цієї агресії, так званих гібридних воєн”, — сказав Кулик.

Він нагадав про неодноразові пуски ракет із КНДР, які з’являлися в економічних і територіальних водах Японії.

За словами експерта, Японія вбачає для себе ключову загрозу в тому, що КНДР починає виходити з міжнародної ізоляції та вступати в якісь альянси з такими країнами, як Росія.

“Я думаю, що це має підштовхнути Японію і Південну Корею до тіснішої співпраці між собою і зі США. Це має зняти питання пацифізму та вимоги прибрати військові бази з Окінави. Але, з іншого боку, це і стимулятор для того, щоб Південна Корея та Японія підтримували Україну. Нагадаю, що в Південній Кореї є цікаві для нас бронемашини і танки, які ми б із задоволенням могли б отримати в дар або придбати. І про це ведуться переговори. Тому я думаю, що це має підштовхнути наших партнерів до надання нам допомоги”, — сказав Кулик.

Читайте також: Для вивезення ешелонами озброєнь із Північної Кореї Росії потрібно виконати бажання Кіма і підготувати інфраструктуру, – Кулик

Нагадаємо, експертка з питань Східної Азії, магістерка зовнішньої політики Наталя Плаксієнко-Бутирська вважає, що Росія і Північна Корея намагаються показати, що їхня співпраця може створити проблеми для Заходу.

Прямий ефір