Росія і Північна Корея намагаються демонструвати, що можуть створити проблеми для Заходу, — Плаксієнко-Бутирська

Кім Чен Ин і Володимир Путін. Фото: ap.org

Росія і Північна Корея намагаються показати, що їхня співпраця може створити проблеми для Заходу. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ сказала експертка з питань Східної Азії, магістр зовнішньої політики Наталія Плаксієнко-Бутирська.

Вона зазначила, що певною мірою неконтрольована Північна Корея з ядерною програмою допомагає Росії, яка є постійним членом Ради Безпеки ООН, збільшувати хаос і розповсюджувати його світом. Експерт не виключає, що Північна Корея, завдяки співпраці з РФ, отримає гроші, але навряд чи може розраховувати на передачу якихось сучасних технологій.

“Росія завжди дуже обережно ставилася до того, щоб надавати свої технології і Північній Кореї, і Китаю. І тільки в окремих випадках, наприклад, з 2014 року Росія пішла на більш тісну кооперацію з Китаєм, і Китай отримав багато зразків зброї, які раніше не міг отримати від Росії, а зараз він благополучно це копіює та навіть складає Росії конкуренцію на військових ринках”, — сказала Плаксієнко-Бутирська.

Вона звернула увагу, що сама зустріч президента РФ Володимира Путіна і глави КНДР Кім Чен Ина представлена як гучний спектакль. Росія всіляко показувала, що вона відкрита для співпраці, демонструючи свої космічні можливості тощо. За даними російських ЗМІ, Кім Чен Ин відвідуватиме і різні інноваційні центри.

“Але чим насправді поділиться, як буде цей трансферт відбуватися, і загалом, чи отримає Кім Чен Ин те, що він хоче? Тому що, з одного боку, якісь дешеві ресурси, якісь можливості він зможе отримати. Але країна настільки звикла жити в закритому стані, по-перше. По-друге, з точки зору економіки, Північна Корея останні роки на 90% і більше залежала від Китаю. І в будь-якому разі Китай допомагатиме торгувати і всіляко підтримуватиме північнокорейський режим, щоб він не впав, бо для Китаю важливо мати спокійне сусідство, щоб мати цей режим при владі. Тому, звичайно, задешево Кім Чен Ин продаватися не буде. Чи готова Росія поділитися тим, що потрібно Північній Кореї? Це ми дивитимося в процесі”, — сказала експертка.

Вона погоджується з думкою, що двом країнам важливо продемонструвати створюваному військовому союзу між Сполученими Штатами Америки, Японією і Південною Кореєю, що вони теж кооперуються і можуть створити для них проблеми. Зокрема, на її думку, Росія намагається утримати союзників України від надання ще більшої допомоги.

Читайте також: Путін зустрівся з Кім Чен Ином — підсумки переговорів (ВІДЕО)

Нагадаємо, політолог Дмитро Васильєв вважає, у разі якщо керівник Корейської Народно-Демократичної Республіки (КНДР) Кім Чен Ин ухвалить рішення постачати в Росію зброю, необхідно застосовувати нові санкції проти КНДР і РФ.

Прямий ефір