З Росією треба закінчувати будь-які відносини якнайшвидше та ізолюватися від неї, — естонський політолог

Ілюстративне фото: newsmaker.md

Країни Балтії забороняють в’їзд усім транспортним засобам, зареєстрованим у Росії. Не виключено, що за Естонією, Литвою і Латвією на подібні заходи підуть також Фінляндія і Польща. Росія показала себе реальною фашистською державою. З агресором необхідно припиняти будь-які відносини. Таку думку озвучив естонський політолог Пеетер Тайм в ефірі телеканалу FREEДОМ.

Щодо Росії мають бути вжиті ще більш радикальні заходи, вважає політолог.

“Це все треба було зробити ще 25 лютого 2022 року, одразу після початку повномасштабної агресії Росії проти України. Я, звичайно, розумію, що це непросто. Але мене дивує, що на це пішло стільки багато часу”, — зазначив Тайм.

Він наголосив, що рішення в країнах ЄС ухвалюються на основі консенсусу. І думки щодо відносин із Росією досі є різні. Але якби Естонія могла б це зробити самостійно, то запровадила б обмеження набагато раніше.

“Хоча б згадати навіть візове питання. Естонія ж була першою країною, яка припинила видачу всіх абсолютно віз для росіян. Балтійські країни дуже радикальні в цьому плані, тому що ми найкраще знаємо, що з себе представляє наш східний сусід і в історичному плані, і зараз”, — акцентував політолог.

Політики, керівники Балтійських країн часом у прямому сенсі ведуть боротьбу з колегами в ЄС, щоб пояснити — вони мають справу з дуже агресивною країною.

“З Росією треба закінчувати будь-які стосунки якнайшвидше й ізолюватися від неї якнайглибше або більше”, — акцентував Тайм.

Він не виключає, що за прикладом країн Балтії далі підуть Польща і Фінляндія.

“Думаю, що рішення, ухвалене Естонією, Латвією, Литвою, демонструє, — таке ж рішення буде і від Фінляндії, і від Польщі. Я дуже сподіваюся на це”, — сказав гість ефіру.

Тайм також зауважив, що нинішня війна Росії проти України дає можливість, зокрема естонському суспільству, легше визначатися — на якому вони боці.

“Не хочу нікого образити, але можна сказати, що у цієї війни є маленький такий позитивний нюанс. Дуже просто визначатися людям. Ти за чи проти війни? Раніше була в нас, знаєте, ось ця невизначеність, неоднозначність. Зараз дуже визначено все: ти або проти Росії, або за Росію”, — зазначив естонський політолог.

Читайте також: “З балалайкою і в постолах їздитимуть росіяни до Європи”: огляд заборон для громадян РФ на в’їзд до ЄС (ВІДЕО)

Як повідомлялося раніше, Європейська Рада 13 вересня ухвалила рішення продовжити обмежувальні заходи щодо осіб, відповідальних за підрив або загрозу територіальній цілісності, суверенітету і незалежності України, ще на шість місяців — до 15 березня 2024 року.

Нагадаємо, у Європейській комісії заявили, що росіяни більше не зможуть в’їхати на територію Євросоюзу на власних авто і з мобільними телефонами. Тепер усе майно, перераховане в доповненні до опублікованого документа, митники розцінюватимуть як незаконний імпорт.

Прямий ефір