Допомога Північної Кореї не розв’яже стратегічних проблем РФ у війні проти України, — Фесенко

Владимир Фесенко. Фото: ukrinform.ua

Поставки боєприпасів від Північної Кореї допоможуть Росії у війні проти України, але повністю проблему не розв’яжуть. Таку думку сьогодні, 13 вересня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив політолог Володимир Фесенко.

Він вважає, що одна з причин, чому зараз Північна Корея заграє з Росією — країна на межі голоду, тому в обмін на зброю їй, окрім іншого, необхідно також продовольство.

“Що стосується поставок боєприпасів, я не думаю, що завдяки поставкам із Північної Кореї Росія розв’яже усі свої проблеми. У Росії розв’язують проблему з боєприпасами завдяки збільшенню свого військового виробництва, але воно теж не встигає за рівнем, скажімо так, витрат під час війни проти України. Ось прості цифри, які наводяться зараз у багатьох публікаціях: за рік війни в Росії використали проти України не менше 10 млн артилерійських снарядів. При цьому вони хочуть тільки вийти в перспективі наступного року на рівень виробництва 2 млн снарядів на рік, а витратили вже понад 10 млн. Скільки дасть Північна Корея? Ну, можливо, кілька сотень тисяч снарядів. Я не думаю, що вони зараз можуть дати мільйони снарядів. У них немає такої кількості й немає таких, ну, скажімо так, оборонних виробництв, які б виробляли таку величезну кількість артилерійських снарядів. Тому на якийсь період часу, так, це Росії допоможе, але воно не вирішить стратегічних проблем, пов’язаних із війною проти України”, — сказав Фесенко.

Політолог наголосив, що зараз немає такого дієвого інструменту, за допомогою якого міжнародна спільнота могла б утихомирити двох диктаторів. Північна Корея і так уже перебуває під найжорсткішим санкційним режимом, а проти РФ ще є можливість збільшувати й посилювати санкційний тиск.

“Проблему треба вирішувати більш активною позицією в підтримці України. Зокрема, ось теж наведу конкретний приклад: у зв’язку зі співпрацею Росії та Північної Кореї посилюються ризики для Південної Кореї й для Японії. Ну, якщо Японія надає активну підтримку Україні, то Південна Корея до останнього часу, скажімо так, дотримувалася нейтралітету. А ось зараз треба змінювати свою позицію. Але вже перші кроки є. Ось уже заявлено про те, що вони збільшують макроекономічну підтримку України до 2 млрд дол. — це досить серйозна сума. Але є заборона, вона стосується не тільки України, а взагалі всіх країн у конфлікті, про постачання зброї. Але якщо Росія постачатиме зброю Північній Кореї, то вам треба допомагати зброєю Україні, навіть хоча б через треті країни. Це як конкретний приклад, як можна реагувати на те, що зараз відбувається в переговорах між Путіним і Кім Чен Ином. На їхню взаємодію потрібно відповідати активізацією взаємодії між тими країнами, які протистоять диктаторським режимам”, — переконаний Фесенко.

Читайте також: “Дружба” Росії та Північної Кореї навряд чи сподобається Китаю — прогноз Фесенка

Нагадаємо, Сполучені Штати готові без вагань запровадити нові санкції, якщо Росія і Північна Корея підуть на чергове порушення обмежень щодо передачі зброї.

Прямий ефір