Угорщина відмовляється від ядерного палива Росії: що це означає, пояснив експерт

Геннадій Рябцев. Скриншот: uatv.ua

Угорщина хоче замінити російське паливо французьким на своїй АЕС. Це політика та торг із російською стороною, щоб отримати певні переваги на майбутнє, зазначив експерт енергетичного ринку Геннадій Рябцев в ефірі телеканалу FREEДОМ.

“Це торг з російською стороною для того, щоб отримати певні переваги на майбутнє в тих самих постачаннях російського палива. Насправді переведення атомної електростанції з палива однієї компанії на паливо іншої — дуже тривале і дороге. І єдиною компанією, яка могла це зробити, став український “Енергоатом”, хоча роботи ще не завершено, а розпочалися вони у 2011 році”, — сказав експерт.

Також він розповів про труднощі переведення угорської АЕС на французьке паливо.

“Ця заява дуже на віддалену перспективу. До того ж, якщо порівнювати технології ядерні французькі та радянські, тому що у РФ своїх технологій немає, це радянські технології, — то вони суттєво відрізняються. Тому просто взяти та завантажити на наступній сесії палива французького виробника на угорську атомну станцію неможливо. До того ж, тут є ще один нюанс. Справа в тому, що не всі французькі компанії торгують французьким паливом. Є одна французька компанія, яка має дуже довгі російські вуха, і нею прикриваються певні, скажімо так, бізнесмени, у тому числі в Європейському Союзі і за океаном, коли хочуть продемонструвати свою незалежність від ядерних технологій, що продаються Російській Федерації. Тому заява Орбана це, на мою думку, — це торг, а насамперед — політика”, — сказав гість ефіру.

Крім того, Рябцев додав, що зараз відбувається глобалізація енергетичного ринку. І війна в Україні прискорила зменшення залежності від РФ у всьому світі.

Читайте також: Російська нафта торгується вище за поріг — ціну на Urals треба повернути на рівень 50-60 доларів, — економічний експерт

Прямий ефір