“Росіяни, не їдьте до ЄС, вас там не чекають, ви там не потрібні”: експерт пояснив правила щодо конфіскації майна

Ілюстративне фото: newsmaker.md

Заборонені до ввезення громадянами РФ до країн Європейського Союзу групи товарів не підлягають оцінці вартості. Якщо товар є в затвердженому переліку, його просто конфіскують. Представникам країни-агресора нема чого робити в країнах НАТО і країнах, що підтримують Україну. Про це сьогодні, 11 вересня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив економічний експерт Ілля Несходовський.

“Це взагалі заборонені товари до ввезення. Іншими словами, вони не за вартістю відносяться до тих, які заборонені, а те, що вони відносяться до відповідних товарних груп. Якщо цей товар належить до цієї товарної групи, то він підлягає конфіскації. Оцінку тут проводити не треба. Якщо ви ввозите коштовності, умовно, у валізі або на собі, це заборонено. У цьому разі не повинні вести. Європейський Союз сказав досить чітко. Щодо автомобілів теж”, — сказав він.

Експерт пояснив, що саме через те, що Німеччина, яка спочатку конфіскувала ці автомобілі, а потім почала їх віддавати, Євросоюз і дав якраз роз’яснення для того, щоб усі члени Євросоюзу діяли спільно.

“І він нагадав, що тільки Євросоюз може визначати. Якщо ви не згодні з цим роз’ясненням, то ви йдете до Європейського суду. Тоді ви можете, якщо ви там виграєте, це дуже сумнівно, але все ж таки, відповідно, тільки тоді будете ввозити ці товари. Поки що вони просто заборонені за товарними групами, без оцінки. Тобто це не має жодного значення. Ці товарні групи заборонені. Не їдьте до Європейського Союзу, на вас там не чекають, ви там не потрібні, ви — країна-агресор, ви — представники країни-агресора, вам нема чого робити в тій країні, яку ви звинувачуєте в тому, що вони допомагають Україні, в тому, що вони разом з Україною. Нічого вам робити в цій країні. Тим паче, у країнах НАТО”, — каже Несходовський.

Тому, уточнив експерт, у цьому відношенні все досить просто — якщо громадянин РФ їде автомобілем, везе смартфон, ноутбук, прикраси тощо, то в цьому разі він має бути готовим, що будь-який із цих товарів буде конфісковано.

“Далі потім, я думаю, буде або реалізація, або інший якийсь процес, і, можливо, потім будуть ухвалюватися рішення на національному рівні, що робити з цим конфіскованим майном. Я вважаю, що якщо говорити про автомобілі, нам зараз дуже потрібні автомобілі на фронті, було б непогано їх передавати на фронт”, — резюмував Ілля Несходовський.

Читайте також: Від авто і телефонів до прикрас і зубних щіток: у ЄС роз’яснили, що конфіскуватимуть у росіян під час в’їзду (ВІДЕО)

Прямий ефір