Від авто і телефонів до прикрас і зубних щіток: у ЄС роз’яснили, що конфіскуватимуть у росіян під час в’їзду (ВІДЕО)

Ілюстративний скріншот: uatv.ua

Конфіскація заморожених російських активів за кордоном може зайняти десятки років, тому українські дипломати стали фокусуватися на короткостроковій перспективі, щоб отримати швидкий доступ до ліквідності, адже гроші Україні потрібні вже зараз. Про це заявив заступник керівника Офісу президента України (ОПУ) Ростислав Шурма. За його словами, одним із рішень може стати випуск спеціальних облігацій. Водночас Київ продовжує працювати над механізмом компенсації, повідомляє FREEДОМ.

Так, у Європейській комісії заявили, що росіяни більше не зможуть в’їхати на територію Євросоюзу на власних авто і з мобільними телефонами. Тепер усе майно, перелічене в доповненні до опублікованого документа, митники розцінюватимуть як незаконний імпорт.

“Це зроблено якраз для того, щоб примусити агресора, щоб росіяни не почувалися привільно, тому що, дійсно, було виправдане таке звинувачення щодо Європейського Союзу, як же так? Росіяни нападають на Україну, вбивають українців, і водночас вони вільно в’їжджають на територію ЄС, там відпочивають, там купують речі і не мають якихось обмежень з боку Євросоюзу”, — каже економічний експерт Ілля Несходовський.

Варто розуміти, що роз’яснення Єврокомісії — це не нові санкції, а пояснення вже чинних економічних обмежень із 8 санкційного пакета. Після його введення різні країни стали по-різному трактувати його зміст. Коли німецька митниця почала вилучати автомобілі громадян країни-агресора, російські юристи стверджували, що це незаконно, адже в’їзд нібито заборонений тільки для комерційного транспорту. Після пояснень Єврокомісії місця для маневрів у росіян не залишилося.

“Не має значення, чи є використання транспортних засобів приватним або комерційним… Це стосується автомобілів, які мають російські номерні знаки і зареєстровані в Росії. Тривалість їхнього можливого перебування в Союзі і, відповідно, митні процедури для них (наприклад, випуск у вільний обіг або тимчасовий в’їзд), також не мають значення”, — сказано в повідомленні Європейської комісії на офіційному сайті відомства.

Крім автомобілів до списку забороненого до ввезення потрапили яхти, фотокамери, смартфони, ноутбуки, косметика, валізи, коштовне і напівдорогоцінне каміння, вироби зі шкіри та хутра і навіть зубні щітки, пасти і туалетний папір.

“Ви можете в’їхати до Європейського Союзу, але без усього того, що включається до цього переліку. Тому смартфони залишаєте, ноутбуки залишаєте, коштовності залишаєте, навіть якщо вони не ваші особисті, автомобілі залишаєте. Це абсолютно обґрунтовано стосовно жителів країни-агресора, яка продовжує війну. Тому не треба їхати в ЄС, вам необхідно змінювати ту владу, яка зараз розв’язала війну і вбиває мирних жителів України”, — коментує Несходовський.

Подальша доля автомобілів та іншого майна, яке конфіскують у росіян, поки що невідома. Експерти стверджують, що Київ може просити західних партнерів передавати його на потреби України — наприклад, для ЗСУ. Так уже робила Латвія. На початку червня Київ отримав від Риги 66 автомобілів, конфіскованих у п’яних водіїв.

Першою країною Євросоюзу, яка легалізує вилучення російських активів, що потрапили під санкції, для фінансування відновлення України, планує стати Естонія. Естонський уряд протягом двох тижнів схвалить відповідний законопроєкт. Потім він надійде на розгляд до парламенту.

“Східна держава-член ЄС, що межує з Росією, підштовхує блок із 27 членів до реалізації загальноєвропейського плану, оскільки він прояснює юридичні складнощі конфіскації активів, що підпадають під санкції. Це дійсно вдарить по олігархах, це дійсно вдарить по російській державі”, — ідеться в публікації Bloomberg із посиланням на міністра закордонних справ Естонії Маргуса Цахкна.

Ініціатива естонської влади може торкнутися активів російських підприємств в Естонії загальною вартістю близько 35 млн євро.

Читайте також: У ЄС намагаються максимально обійти питання передання Україні заморожених російських активів, хоча правові механізми є, — економічний експерт

Як повідомлялося раніше, США вперше передадуть Україні активи, конфісковані у російських бізнесменів, які потрапили під санкції. Про це за підсумками візиту до Києва повідомив державний секретар США Ентоні Блінкен. У пресрелізі Держдепартаменту уточнюється, що йдеться про майже 5,5 млн доларів. У лютому 2023 року суд у Нью-Йорку дозволив американській прокуратурі конфіскувати таку саму суму з рахунка російського бізнесмена і засновника пропагандистського телеканалу “Царьград” Костянтина Малофєєва. Тепер ці гроші будуть спрямовані на реабілітацію українських військових.

Прямий ефір