Перед росіянами виникла перспектива почати битву за Донецьк — деталі від Варченка

Ілюстративне фото: facebook.com/GeneralStaff.ua

Українські військові на Південному напрямку фронту поступово продавлюють лінії оборони російських окупантів. Про це сьогодні, 11 вересня, в ефірі телеканалу FREEДОМ сказав експерт з питань національної безпеки Іван Варченко.

“Кілометр за кілометром українські війська продавлюють ворожі лінії оборони. Про ті успіхи, про які можна говорити, ми чуємо від Генерального штабу тоді, коли наші війська закріплюються на тій чи іншій території… Звичайно ж, ми розуміємо, що ми просуваємося і на південь, і розширюємо зону українського прориву, але водночас ще повного прориву лінії оборони не відбулося. Тому зараз ми в окремих ділянках працюємо на першій лінії оборони, в окремих ділянках вийшли на другу лінію оборони й прориваємо цю другу лінію оборони”, — сказав експерт.

Просуванню Сил оборони України зараз сприяє і погода, і деякі можливості, які дає сучасне озброєння.

“Ці можливості в нас можуть і повинні розширюватися, оскільки наші партнери теж спостерігають за ситуацією, і вони розуміють, звісно, яка зброя може бути ефективною в даних історичних умовах і бойових умовах на українському фронті. Тому ми очікуємо посилення нашої потужності і на південному, і на східному фронті, з тим, щоб можна було прискорити вигнання російських окупантів з української землі”, — сказав Варченко.

Що стосується Східного напрямку фронту, то, за словами експерта, українські військові наблизилися до окупованого Донецька, звільнивши частину селища Опитне.

“У прямому і переносному сенсі 2 кілометри від Опитного — Донецький аеропорт. І тут у росіян дуже великий виклик попереду стоїть. Вони можуть почати зараз битву за Донецьк. Це зовсім не те, чим вони годували своє населення впродовж дуже багатьох десятиліть, зовсім не те, чим вони годували впродовж практично 10 років жителів Донецької та Луганської областей. І, зрозуміло, що для Росії така близькість до Донецька та можливість військових дій, бойових дій на вулицях Донецька — це, звісно ж, серйозний удар буде, від якого їм інформаційно дуже важко буде оговтуватися. Тому, звичайно ж, Опитне — це крок у бік Донецька. Якщо ми зараз закріпимося на тих позиціях, далі можемо говорити про просування в напрямку на Донецьк”, — сказав Варченко.

Опитне. Ілюстрація: Google Maps

Читайте також: На фронті — понад 30 боєзіткнень, Кремль готується мобілізувати до 700 тис. осіб — зведення Генштабу ЗСУ

Прямий ефір