Росія та Північна Корея — не союзники, а попутники: інтереси Москви та Пхеньяна окреслив експерт

Сергій Шойгу (у центрі ліворуч) на прийомі в Північній Кореї. Фото: ap.org

Путін готовий піти багато на що, щоб отримати від Північної Кореї, з лідером якої Кім Чен Ином збирається зустрітися у вересні, старе радянське озброєння. Пхеньян же зацікавлений використати РФ у своїх цілях, зокрема, щоб підштовхнути Вашингтон до послаблення санкцій проти КНДР. Таку думку в прямому ефірі телеканалу FREEДОМ озвучив кандидат політичних наук, голова “Міжнародної асоціації малих міст” Олексій Буряченко.

Він наголосив, як і у випадку з Іраном, Північна Корея не союзник РФ, а, скоріше, попутник. А її геополітичне становище не дозволить надати значної військової допомоги Москві.

“Геополітичне розташування також не схиляє Північну Корею до того, щоб зараз віддати, наприклад, усі запаси артилерійського озброєння, навіть старого радянського, переданого Північній Кореї в період із 1960-х до 1980 років. Оскільки Північна Корея живе в мілітаристському режимі, сумнівно очікувати, що вони готові позбутися всього, не знаючи, як це потім поповнити. Тим більше, що ми чудово розуміємо, що природних ресурсів у Північної Кореї теж мало”, — зазначив кандидат політичних наук.

Так чи інакше, а допомога Пхеньяна, на думку Буряченка, дорого коштуватиме Москві.

“Я виділив би три центральні треки, на яких Північна Корея відпрацьовуватиме свої інтереси. Це передусім гуманітарний — продукти. Потім — військові технології, на які вони роблять ставку, бо не вважають, що їхня ядерна зброя — єдиний фактор стримування. Третє це, звичайно, абсолютно очевидна річ — гроші, їм потрібні гроші”, — коментує гість ефіру.

За його словами, гроші у Москви є, попри її фінансовий та економічний стан, що очевидно погіршується. І Путін, як вважає Буряченко, готовий піти багато на що, щоб отримати військову допомогу Пхеньяна.

“Путіну, давайте прямо скажемо, начхати на росіян, всі можливі ресурси РФ він спрямовуватиме на війну і на досягнення своїх політичних цілей. Хоч завтра росіяни вмиратимуть від голоду, але він все одно думатиме про танки, літаки, ракети та геополітику”, — упевнений Олексій Буряченко.

Своєю чергою лідер Північної Кореї навряд чи “фанатично піде за терористом Путіним у пекло”, він цілком може використати зближення з Москвою, щоб підштовхнути Вашингтон до пом’якшення санкцій щодо Пхеньяну.

“Якщо ставити на чашу терезів більш щільну співпрацю зі Сполученими Штатами у питанні певних санкційних послаблень та співробітництво з Росією, яка дасть їм недостатньо і при цьому поставить у статус союзника агресора, Північна Корея обере Сполучені Штати Америки”, — констатував експерт.

Водночас Олексій Буряченко не виключив, що якусь кількість боєприпасів Північна Корея Путіну виділить, намагаючись отримати за це максимум зиску. На думку гостя ефіру, ця допомога може взагалі не потрапити на український фронт, оскільки Росії не вистачає озброєння, щоб прикрити свій північно-західний кордон із НАТО.

Читайте також: Сеул вбачає у контактах РФ і Північної Кореї серйозну загрозу для регіону — подробиці (ВІДЕО)

Нагадаємо, за інформацією Financial Time, лідер КНДР Кім Чен Ин готовий укласти з президентом РФ Володимиром Путіним угоду про постачання зброї. Однак, поки не зрозуміло, що передбачатиме така угода.

Читайте також: РФ змушена звертатися по допомогу до Північної Кореї, власних озброєнь не вистачає, — Фесенко

Прямий ефір