Танці з пропагандистським співом і голосування на зупинках: як проходять псевдовибори на окупованих територіях України (ВІДЕО)

Ілюстративний скріншот: uatv.ua.tv

Майже два тижні окупанти проводять незаконні “вибори” на тимчасово окупованих територіях України. Там голосують за так звану місцеву владу, повідомляє FREEДОМ.

На ці так звані “вибори” на тимчасово окупованих територіях України окупанти агітували людей як могли. Серед маркетингових ходів і депіляція глибокого бікіні від “Єдиної Росії”, і танці від Ліберально-демократичної партії Росії (ЛДПР) з пропагандистським співом. А ще дивні гасла від окупаційного очільника Херсонської області Володимира Сальдо: “Гомосексуалізм і сатанізм загроза суспільству!”

На незаконних “виборах” на тимчасово окупованих українських територіях російські загарбники змушують голосувати за нові місцеві “парламенти” та “муніципальні ради” фейкових республік. У самій же Росії як його називають “Єдиний день голосування” проходить з 8 по 10 вересня. Це загальнонаціональні “вибори” до різних місцевих органів влади. Однак на окупованих територіях України в останній момент їх вирішили провести раніше, начебто з логістичних та безпекових міркувань.

“Вони спочатку оголошували, що з 31 серпня буде обхід будинків фронтових населених пунктів, як-от Токмак і Молочанськ, але одразу ж змінили правила і сьогодні вже здійснюють будинковий обхід у кожному населеному пункті тимчасово окупованої території. Зазвичай цей обхід проводиться з озброєними людьми, з росгвардійцями. Навіть якщо мешканці не відчиняють будинки, то до них приходять ще раз”, — розповів міський голова Мелітополя Іван Федоров.

І цього не приховують навіть самі окупанти. Голосувати можна де завгодно — на капоті авто, на зупинці чи просто неба посеред вулиці. Такий спосіб голосування, за словами пропагандистів, розрахований насамперед на пенсіонерів. Тобто на тих, хто можливо навіть і не побачить, за кого поставить галочку. Або, приміром, не помітить помилку у власному прізвищі, яку в бюлетень люб’язно вписують члени виборчих комісій.

“Головне питання — а навіщо голосувати, хто проконтролює? Вони можуть намалювати будь-яку цифру. Чим вони зараз і займаються. Результати вже відомі, вони у всіх соціологічних дослідженнях говорять про те, що “Єдина Росія” набере 90%, ось так воно і йде”, — сказав Федоров.

І як би це не звучало абсурдно, українці, біженці, які не підтримують Росію, іноді змушені теж голосувати на фейкових “виборах” у представництвах РФ у країнах ЄС. Адже росіяни місцевими Telegram-каналами багатостраждального Маріуполя довго вкидали інформацію, що вціліле безхазяйне житло в місті буде передано у власність РФ. Однак начебто є можливість його врятувати. Тим, хто нині за межами Маріуполя — звернутися до дипломатичної установи Росії за кордоном і там оформити довіреність на когось, хто фізично перебуває в місті.

“Повірте, це дійсно впливає. Люди знову ломанулися в ці консульства, а їм кажуть, що видадуть ці довіреності, але потрібно проголосувати. Що будуть робити люди — люди будуть іти тихенько і голосувати”, — зазначив радник мера Маріуполя Петро Андрющенко.

І ще один хід окупантів — примусова мобілізація після незаконних “виборів”. Проголосував, дані залишив — чекай повістку.

За словами секретаря Ради національної безпеки й оборони (РНБО) Олексія Данілова, Україна фіксує всіх, хто брав участь у незаконних “виборах” на тимчасово окупованих територіях України. Особливо це стосується так званих членів виборчих комісій і людей, які проводять агітацію. Своєю чергою, документують місцевих колаборантів і українські партизани.

Про непокору Росії та незгоду з незаконними “виборами” свідчать численні фото та відео українців із різних частин тимчасово окупованих територій України. Херсонщина, Запоріжжя, Донеччина, Луганщина та Крим доводять, що все це — Україна.

Читайте також: Передбачувані результати, кандидати-чужинці та безвихідь: як Кремль проводить “вибори” на окупованих територіях

Прямий ефір