Росія намагається анексувати частину України, використовуючи “вибори” на окупованих територіях, — радник глави ОПУ

"Голосування" на псевдовиборах у Донецькій області. Фото: ap.org

На тимчасово окупованих територіях (ТОТ) України цими днями можуть відбуватися виключно бойові дії. Фіктивні вибори та інші заходи вважаються Києвом незаконними. Про це сьогодні, 9 вересня, у коментарі телеканалу FREEДОМ заявив радник глави Офісу президента України (ОПУ) Михайло Подоляк.

“Немає жодної юридичної дії під назвою “вибори” на окупованих територіях. На окупованих територіях відбуваються бойові дії, спроба захоплення чужої території окупаційними військами Росії”, — сказав він.

Радник глави ОПУ наголосив, що так звані “вибори” на ТОТ України є конкретним складом злочину, а саме спробою анексії під час ведення бойових дій. 

До того ж усі дії з організації та допомоги в організації незаконних виборів фіксуються українською стороною, каже Подоляк.

“Ми фіксуємо всіх людей, які мають відношення до цього складу злочину. Необхідно, до речі, тут розділити на дві частини, не всі це розуміють. Є воєнні злочини, які визначаються веденням бойових дій, грубо кажучи, російські військовослужбовці потрапляють під ті чи інші кримінальні справи. А є спроба наступного кримінального злочину, — анексії. Тобто спроби організації фіктивних тих чи інших політичних дій, які самі по собі є злочином. І в рамках цих кримінальних справ фіксуються прізвища організаторів, які так чи інакше беруть участь в організації неіснуючого процесу і примусі людей до виконання непотрібних функцій”, — повідомив Михайло Подоляк.

Читайте також: “Вибори” РФ на окупованих територіях України — поза законом: розбір FREEДОМ (ВІДЕО)

Як повідомлялося, 10 вересня у Російській Федерації обиратимуть губернаторів, мерів і місцевих депутатів, а також відбудуться довибори до Держдуми та федеральних органів. Псевдовибори росіяни оголосили й на тимчасово окупованих територіях України.

Прямий ефір