Без Росії та Китаю: чого чекати від саміту G20 в Індії (ВІДЕО)

Ілюстративний скріншот: uatv.ua.tv

Представники Китаю, які беруть участь у переговорах щодо завершального комюніке саміту G20 (“Великої двадцятки”), змінили свою позицію щодо війни Росії проти України на більш м’яку порівняно з минулим роком, повідомляє FREEДОМ.

Саміт лідерів “Великої двадцятки” відбудеться 9 і 10 вересня в Нью-Делі (Індія). Лідери країн “Великої двадцятки”: президент США Джо Байден, канцлер Німеччини Олаф Шольц, президент Франції Емманюель Макрон, глава Саудівської Аравії Мухаммед бін Салман і прем’єр-міністр Японії Фуміо Кісіда прибудуть до Нью-Делі для участі в саміті. А ось те, що голова Китайської Народної Республіки (КНР) Сі Цзіньпін зустріч пропустить, не вплине на перебіг переговорів і підсумкове комюніке, упевнений міністр закордонних справ Індії Субраманьям Джайшанкар.

“Я думаю, що в різні періоди часу в G20 були деякі президенти або прем’єр-міністри, які з тих чи інших причин вирішили не приїжджати. Очевидно, що позиція цієї країни відображається тим, хто представляє її з цієї нагоди”, — зазначив він.

Глава дипломатичного відомства Індії відповів на погрози міністра закордонних справ Росії, що Москва заблокує підсумкову декларацію саміту G20, якщо в ній не буде відображено позицію Кремля щодо України та інших криз.

“Країни намагатимуться максимально використовувати свої переговорні позиції, а люди не повинні передбачати результати”, — додав Джайшанкар.

За рік свого головування у “Великій двадцятці” Індія провела понад 200 зустрічей із представниками країн G20 — більше, ніж за всі попередні роки. Однак, Нью-Делі так і не вдалося домогтися від Пекіна і Москви компромісної позиції в проєкті підсумкового комюніке не тільки щодо війни Росії проти України, а й з інших питань. Наприклад, щодо поновлюваних джерел енергії, енергоресурсів і змін клімату. За словами Майкла Кугельмана, директора Інституту Південної Азії при Центрі Вільсона у Вашингтоні, нездатність досягти консенсусу за підсумками саміту G20 стане великою політичною і дипломатичною поразкою прем’єр-міністра Індії Нарендри Моді, який прагне зміцнити позиції Нью-Делі як лідера Глобального Півдня.

“Нью-Делі розглядає головування в G20 як можливість показати, що він здатний служити мостом до Глобального Півдня і домовлятися з конкуруючими державами. Але це завдання ускладнюється на тлі зростаючої напруженості в усьому світі — від України до Індо-Тихоокеанського регіону. Ключовим випробуванням стане те, чи зможе Моді забезпечити наприкінці саміту достатній консенсус для вироблення спільного комюніке або Декларації лідерів”, — пояснив він.

За словами прем’єр-міністра Індії, одне з пріоритетних завдань саміту G20 — надання Африканському союзу повноправного членства в блоці. Як пише низка авторитетних видань, лідери країн G20 погодилися надати Африканському союзу статус постійного члена G20 нарівні з ЄС.

“Це — прагнення надати африканським країнам вагоміший голос у розв’язання глобальних питань, як зміна клімату та боргові зобов’язання ринків, що розвиваються, особливо в умовах, коли ринки, що розвиваються, так званого Глобального Півдня відіграють дедалі помітнішу роль у світових процесах”, — із публікації агентства Bloomberg.

У кулуарах саміту G20 лідери країн Євросоюзу мають намір провести мінісаміт Європа-Африка за участю лідерів африканських країн. Як пише Bloomberg, головною темою обговорення на зустрічі будуть наслідки війни Росії проти України для глобальної продовольчої безпеки. Зокрема, після того, як президент РФ Володимир Путін відмовився відновити Чорноморську зернову ініціативу.

Читайте також: Те, що на саміті G20 не буде Китаю та Росії, — сигнал, що Індія в боротьбі за найвпливовішу економічну державу, — думка

Прямий ефір