Після Харківської операції ЗСУ всі на Заході зрозуміли, що Україна може наступати, а без наступу немає перемоги, — Попович

У деокупованому Ізюмі. Фото: uatv.ua

Під час Харківської контрнаступальної операції української армії західні партнери Києва побачили, що Україна здатна проводити блискавичні наступальні операції, громити ворога, брати численні трофеї, ввергати в паніку противника. Це стало дуже важливим етапом. Таку думку сьогодні, 8 вересня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив військовий оглядач Денис Попович.

“Військова допомога наших союзників пішла раніше, були передані дуже важливі одиниці озброєння, була артилерія, був HIMARS. До речі кажучи, реактивні системи залпового вогню “Хаймарс” зіграли свою роль під час харківської наступальної операції. Але якщо звільнення Київської області, відбиття противника, який наступав на Київ, показало Заходу, що ми можемо чинити спротив, і саме після цього розпочалося масштабне постачання озброєнь, броньованої техніки та артилерії, боєприпасів, то після Харківської операції всі на Заході зрозуміли, що Україна може наступати, а без наступу немає перемоги. Неможливо перемагати тільки лише обороняючись”, — сказав він.

Оглядач нагадав, що після Харківської операції було успішне звільнення правобережжя Херсонської області. Осіння наступальна кампанія розпочалася в Херсонській області і завершилася зі звільненням міста Херсон, уточнив Попович.

За його словами, багато в чому контрнаступ української армії в Харківській області рік тому завдячує мобільним рейдовим групам.

“На легкоброньованій техніці просочувалися в тили противника і в такий спосіб просто-напросто обрушили фронт. Діяли на колісній техніці, легкоброньованій, далі вже йшли більш важкоозброєні підрозділи. Але завдяки такій мобільності, такій швидкості проникнення в бойові порядки противника вдалося домогтися таких успіхів. Було захоплено велику кількість техніки, танків, бойових броньованих машин, артилерії”, — розповів оглядач.

Попович зазначив, що під те, що сталося з російськими військами внаслідок цієї Харківської операції, повністю підходить визначення “каскадне обвалення фронту”.

“Фронт їхній повністю склався як доміно. Їхня оборона повністю обрушилася. Була паніка і в російських пабліках, і серед так званих воєнкорів, і дуже показовою була поведінка кремлівського керівництва на чолі з Володимиром Путіним. Воно практично самоусунулося від того, що відбувається на фронті. 10 вересня, коли було оголошено так зване перегрупування, там був день Москви, Путін займався відкриттям чортового колеса, якихось спортзалів. Тобто абсолютно не цікавило нікого, що відбувається на фронті. Це характерно виявилося для російського керівництва — коли відбувається якась важка проблема, вони самоусуваються і вважають за краще, щоб ситуація розвивалася самопливом, куди крива виведе”, — резюмував військовий оглядач.

Читайте також: Кроки України в контрнаступі сьогодні швидші, ніж нові санкційні пакети, — Зеленський

Нагадаємо, військові експерти назвали унікальною Харківську операцію Збройних сил України (ЗСУ). Блискучий контрнаступ, під час якого рік тому було звільнено понад 400 населених пунктів у Харківській області та деокуповано понад 8 тис. кв. км, увійшов в історію як прорив, що розбив фронт російських окупантів. Першим великим містом, яке українські захисники звільнили в Харківській області, стала Балаклія. Несподіваний удар по позиціях ЗС РФ було завдано на північ від Балаклії. 8 вересня 2022 року на головну площу міста повернули український прапор.

Прямий ефір