Хвороби — не перешкода: у Росії мобілізовують чоловіків із важкими діагнозами (ВІДЕО)

Ілюстративний скріншот: uatv.ua.tv

Росії катастрофічно не вистачає військових, тому мобілізованих із важкими хронічними захворюваннями відправляють на передову в Україну, а потім, коли в російських солдатів починаються ускладнення, на деякий час кладуть до шпиталю, потім же знову відправляють на фронт, повідомляє FREEДОМ.

Це вельми зручно, зазначає російський адвокат Михайло Беньяш, адже щоб виконати план з мобілізації, потрібно відправити хоча б кого-небудь.

Мобілізованого краснодарця Олексія Абрамова відправили на війну в Україну наприкінці вересня 2022 року. У хлопця була категорія “А” — грижа хребта, пише Telegram-канал російського юриста Михайла Беньяша. Мобілізаційна комісія проходила без лікаря, Абрамову дали направлення в артилерійський підрозділ вантажити снаряди.

“Після 4 місяців служби була красива суто різдвяна історія повернення до дружини та маленького сина, потім поїздка у військовий госпіталь Буйнакська на обстеження. Потім лікарі з коментарями: “Це, звісно, важка хвороба і служити не можна, але на базі військового госпіталю ми не можемо провести обстеження, тому отримайте категорію “В” і служіть далі”. Виконувач обов’язків командира 136-ї мотострілецької бригади Рамалданов Захар Сражедінович обізвав симулянтом і виписав посвідчення про відрядження на 2 вересня 2023 р.”, — розповів російський адвокат Михайло Беньяш.

Але на війну мобілізований Абрамов не поїхав. Написав пояснювальну, що зараз він пересувається за допомогою милиці, відчуває сильні болі в хребті та не може носити військове спорядження, та й узагалі нормально ходити. Слідчий комітет Росії вже почав перевірку щодо хворого відмовника, на нього можуть завести кримінальну справу.

Росіянина Олега Артюшкіна з Московської області відправили на передову теж без медкомісії. Важкі умови, стрес і їжа раз на 2-3 дні призвели до серйозного ускладнення хронічного захворювання.

“8 лютого цього року Олега екстрено прооперували з діагнозом “проривна виразка шлунка”, — з Telegram-каналу “Мобілізація. Новини”.

У виписці з історії хвороби мобілізованого Артюшкіна зазначено: “Основний діагноз: виразкова хвороба дванадцятипалої кишки, виразка передньої стінки цибулини дванадцятипалої кишки. Виразкова хвороба шлунка, поза загостренням. Хронічний гастродуоденіт”.

З лікарні чоловіка виписали наприкінці липня, командир дав йому відпустку на 30 днів, а у військкоматі запевнили, що з таким букетом хвороб точно комісують. Але військово-лікарська комісія вирішила інакше — мобілізованого визнали обмежено-придатним до військової служби. Попереду в нього відрядження на війну.

У 35-річного Валерія з Липецька цукровий діабет. Хвороба почала прогресувати після того, як його відправили на війну. Валерій розповів, що мобілізованим діабетикам інсулін жодного разу не видавали, у багатьох почалися ускладнення. Валерій потрапив у госпіталь.

“Там люди спиваються дуже сильно. У частинах, де ми перебуваємо, ось ці полки видужуючих нібито. Вони так називаються. Самі уявляєте, для здорового мужика, тим більше я не такий ще старий, лежати цілий день на ліжку — це дуже сильно пригнічує. Це треба в Міноборони запитати, яка логіка тримати цих людей просто так. При чому за немаленькі гроші”, — розповів Валерій.

Валерій із товаришами по службі написали колективне звернення. Мобілізовані просять звільнити їх у запас, оскільки без медикаментозної підтримки вони не в змозі виконувати службові обов’язки. Лист було надіслано до Міноборони Росії, генпрокуратури, слідчого комітету. Хворих не звільнили.

Читайте також: У Росії восени почнеться нова хвиля мобілізації, і аргумент зубожіння населення використовуватимуть рекрутери, — Сидельников

Прямий ефір