У ЄС намагаються максимально обійти питання передання Україні заморожених російських активів, хоча правові механізми є, — економічний експерт

Ілля Несходовський. Фото: uatv.ua

Європейський Союз поставив питання передання заарештованих російських активів Україні на паузу. Правові механізми є, але політична воля відсутня. Конфіскація заморожених активів РФ можлива, але ЄС, як і раніше, намагається обійти питання передання їх Україні. Таку думку сьогодні, 5 вересня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив економічний експерт Ілля Несходовський.

“Навіть не те, що ці правові механізми відсутні. Немає політичної волі. Євросоюз поставив усе на паузу. Він зараз не хоче навіть активно брати участь якось у розробці правових механізмів. Є окремі ініціативи, які розглядають. А максимум, на що погодився Євросоюз, це питання про те, що ці активи, на які нараховуються зараз відсотки, тільки ці відсотки направляти Україні. Тому тут більше політичної волі”, — сказав він.

За словами експерта, не стоїть питання правових механізмів. Правові механізми є і є можливості.

“Є звинувачення відповідних олігархів, які мають військові заводи, фінансують війну, безпосередньо беруть участь у військовій агресії. Можна це довести, можна пред’являти відповідні звинувачення, на основі цих звинувачень виносити рішення і передавати активи — зі статусу заморожених переводити в статус конфіскованих, і конфісковані активи передавати Україні. Усе це можна зробити, але немає політичної волі, немає бажання таке робити”, — каже Несходовський.

Він стверджує, що в Європі все ще бояться Росії і все ще думають, а раптом Україна не виграє, що тоді вони далі робитимуть? А раптом Росія потім ще своєю ядерною зброєю погрожуватиме або ще якісь моменти.

“Тому вони все поставили на паузу, вони не хочуть зачіпати ці питання, вони намагаються постійно їх під час відповідних перемовин, коли порушується це питання, як можна плавно відійти від нього, не розглядати його”, — зазначив експерт.

Він акцентував, що конфіскація російських активів можлива.

“Під суверенним активом це складніше. Процес треба на рівні наднаціонального якогось органу розглядати. Необхідно, щоб Росія програла, була засуджена, було відповідне рішення міжнародних, міжнаціональних органів. І на основі цього національні уряди ухвалюватимуть рішення щодо суверенних боргів. Але є конкретна особа, фізична особа, яка бере участь у війні, яка фінансує війну, яка є спільником цього злочинного режиму агресора. Ви можете її звинуватити, ви її активи можете забрати, і ви можете ці активи передавати Україні. Це не проблема. У цьому питання — чому це наразі не робиться”, — пояснив Несходовський.

Експерт додав, що є дуже багато активів, ті ж літаки, які можна використовувати для транспортування необхідної для України допомоги.

“Це все можна робити. Крім цього, їх можна компенсувати як втрачені літаки для України, теж розглядатиметься це питання. Тобто це вже не в межах цієї агресії, а в межах конкретного злочину, який було скоєно. Є рішення, наприклад, по “Ощадбанку”, по “Нафтогазу”, які виграли як компенсацію активів. Передавайте як компенсацію активів державним компаніям, які були націоналізовані в Криму. Якщо є у вас бажання, є політична воля, ви можете це робити, але поки що це все не видно. Вони намагаються це питання максимально обійти”, — резюмував Ілля Несходовський.

Читайте також: Заморожування російських активів: спільне бачення партнерів України (ВІДЕО)

Нагадаємо, раніше Несходовський заявив, що обмін країн Заходу замороженими активами з РФ відкриє скриньку Пандори — держава-бандит конфіскуватиме все більше іноземних активів. Це створить небезпечний прецедент і дасть Росії зелене світло на таку діяльність.

Прямий ефір