Росія пропонує обмінятися із Заходом замороженими активами — це створить небезпечний прецедент і відкриє скриньку Пандори, — Несходовський

Ілюстративне фото: newsmaker.md

Обмін країн Заходу замороженими активами з РФ відкриє скриньку Пандори — держава-бандит конфіскуватиме все більше іноземних активів. Це створить небезпечний прецедент і дасть Росії зелене світло на таку діяльність. Про це сьогодні, 5 вересня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив економічний експерт Ілля Несходовський.

Так він прокоментував інформацію, що Росія пропонує країнам Заходу обміняти активи своїх компаній, які наразі заблоковані в РФ, на російські активи, заморожені країнами-партнерами України після повномасштабного російського вторгнення. Про це пише Financial Times із посиланням на Центробанк РФ і міністра фінансів РФ Антона Силуанова.

“По-перше, треба розглядати те, що Росія заморожує приватні інвестиції. Інвестиції не держав, інвестиції конкретних фізичних осіб, які є громадянами інших країн. Тому, якщо розглядати обмін, то він можливий тільки на обмін на активи, які також належать приватним людям, тобто росіянам, активи яких зараз обмежили в інших країнах. Але водночас я б розглянув такі питання. Перше — що саме, як розморожувати. Якщо говорити просто про гроші, то обмін гроші на гроші, в цьому випадку ще можна розглядати якийсь процес і, можливо, країни підуть на те, що підтримуватимуть такі рішення, щоб якимось чином витягнути, розв’язати свої власні інтереси, витягти капітали своїх громадян для того, щоб вони повернулися до їхньої країни й далі потім працювали в інших, більш спокійних країнах”, — сказав Несходовський.

Але, з іншого боку, пояснив економічний експерт, це може стати дуже небезпечним прецедентом загалом.

“Росія себе показала, що вона поводиться, як бандит. Тобто все, що ви вклали як інвестиції в нашу країну, тепер це є заручником. Тобто щойно ви обміняєте хоча б один із цих активів, Росія поставить собі запитання — а чому б тоді не заарештувати те, що ще не заарештовано, і вона почне націоналізувати, грабувати все, що тут є. Тобто ви відкриєте таким чином скриньку Пандори. Росія, яка не програла, просто-напросто почне, відповідно, за абсолютно надуманими причинами ті компанії, які зараз перебувають у Росії, їхню діяльність заморожено, їхні активи конфіскують у державний бюджет або державну власність, і далі потім це обмінюватиметься. І питання для західних країн — ви готові піти на це для того, щоб фактично дати зелений старт, пуск, щоб вони почали це робити масово. І ви маєте розуміти, що це однозначно так буде”, — каже він.

Несходовський нагадав, що в Росії немає міжнародного права.

“У Росії виключно тільки право сильного. Якщо ви тут поступитеся, то далі ви втрачатимете все”, — уточнив він.

За словами експерта, у питанні України цей процес ніяк не впливає.

“Ми зараз не маємо права на ці заморожені активи ні олігархів, ні суверенних. Тому в цьому питанні ми можемо тільки розглядати те, що ці активи в майбутньому колись могли піти безпосередньо Україні, і тому ми зараз втрачаємо можливість отримати ці активи, тому що розуміємо, що ті активи, які зараз перебувають за кордоном, їх легше спрямувати на відбудову України, аніж потім вимагати від Росії отримання якихось компенсацій напряму. Тому що договори Росія не виконує. Навіть якщо щось десь буде підписано, вона відмовиться виплачувати вже через якийсь час, коли вона вже себе відчує достатньо сильною, щоб цього не робити. Тому для нас цей процес неприємний, а для Заходу — виклик. Ви дасте зелене світло для того, щоб усі активи всіх ваших компаній, які зараз є в Росії, перейдуть у власність російської держави”, — резюмував Ілля Несходовський.

Читайте також: Заморожування російських активів: спільне бачення партнерів України (ВІДЕО)

Нагадаємо, як заявив виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин, на сьогодні не існує повноцінної юридичної бази для того, щоб завершити передання російських коштів Україні. Європейські партнери часто говорять про підготовку законодавства, але про конкретні кроки передання активів Україні не йдеться.

Прямий ефір