Росія відчуває небачений дефіцит нафтопродуктів — причини назвав Плачков

Іван Плачков. Фото: obozrevatel.com

Дефіцит світлих нафтопродуктів на ринку Росії не пов’язаний з дефіцитом нафти. Нафти у РФ дуже багато, в надлишку. Є низка інших причин. Про це сьогодні, 4 вересня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив ексміністр палива та енергетики України, президент Всеукраїнської енергетичної асамблеї Іван Плачков.

Так він прокоментував інформацію, що відзначають небачений дефіцит нафтопродуктів на ринку Росії: бензин, дизпаливо, мазут. Поки Захід накладає санкції на експорт сирої російської нафти, Кремль дедалі ближче підходить до того, щоб самому заборонити вивезення з країни нафтопродуктів.

За словами Плачкова, перша причина — транспортні проблеми.

“Це насамперед пов’язано з розбалансуванням транспортної інфраструктури, тому що проблеми в авіації і залізниця взяла на себе весь пасажиропотік, особливо в літній час. І переорієнтація з транспортування вугілля. Це призвело до того, що залізниця не може впоратися з транспортуванням світлих нафтопродуктів, особливо до південних регіонів — Краснодарський край тощо, там, де немає великих нафтопереробних заводів. Тому що свого часу південь Росії забезпечувався нашим Лисичанським нафтопереробним заводом”, — сказав він.

Друге — інфляція.

“За такого курсу рубля, звісно, вигідніше продавати світлі нафтопродукти та їх вивозити на експорт, тому що нафтопереробні підприємства раніше вивозили на експорт у великих обсягах, заробляли і компенсували відсутність прибутку на внутрішньому ринку. А зараз внутрішній ринок за курсу долара 100 рублів, вочевидь, збитковий, тому що там ціни теж контролюються. І компанії намагаються експортувати нафтопродукти”, — пояснив ексміністр.

Третя причина пов’язана з тим, що свого часу російські нафтопереробні підприємства отримували компенсації шляхом стабілізації цін на внутрішньому ринку.

“Зараз у бюджеті грошей немає, ці компенсації бюджет не перераховує і тому ці компанії роблять якісь паузи, намагаються максимально вивезти ці світлі нафтопродукти. Тому три моменти наклалися і дефіцит світлих нафтопродуктів. І збільшення споживання — сільське господарство, особливо на збирання врожаю в цей період. Це свідчення того, що економіка Росії абсолютно розбалансована”, — каже Плачков.

На думку експерта, таких моментів буде дуже багато і не тільки на ринку світлих нафтопродуктів.

“Ми бачимо і курс рубля, і транспорт, і дефіцити тощо. Це — результат санкцій, так, вони працюють не так швидко, як ми хотіли, але вони працюють, і вони поетапно, поступово розбалансують економіку Росії і це буде повний крах. Я думаю, що не мине багато часу, коли курс долара буде 150 рублів, тому що немає резерву, немає джерел, що підтримують цей курс на тривалий час”, — резюмував Іван Плачков.

Читайте також: “Газпром” за рік-два піде до банкрутства — прогноз експерта

Нагадаємо, раніше Плачков розповів, що газотранспортна система (ГТС) України зараз прокачує російський газ за довгостроковими контрактами, підписаними ще до війни. Після закриття транзиту блакитного палива з РФ, об’єкти ГТС України будуть під загрозою ударів з боку країни-агресора.

Прямий ефір