Каток репресій Кремля “наїхав” на російських “z-блогерів”: триває зачистка інформаційного простору (ВІДЕО)

Ілюстративне фото: "Политота"

Колишнього бойовика так званої “ДНР” Андрія Куршина затримали на Ленінградському вокзалі в Москві. Останнім часом він був адміністратором Telegram-каналу, у якому публікував “аналітику про війну”, серед іншого — критикував дії міністра оборони РФ Сергія Шойгу. Тепер йому загрожує до 10 років позбавлення волі за публікацію “фейків про російську армію”, повідомляє FREEДОМ.

Як пишуть російські видання, Андрій Куршин працював інженером у науково-виробничому об’єднанні, яке випускає програмне забезпечення військової орієнтації, і має другу форму допуску до держтаємниці. Але півтора року силовики на його публікації уваги не звертали. Тепер Куршину за “фейки про російську армію” загрожує до 10 років позбавлення волі. Сторона обвинувачення просила відправити блогера в СІЗО. Але суд запобіжним заходом обрав домашній арешт до 28 жовтня.

“Чесно кажучи, я трошки розчарований. Тому що заборона певних дій, мені вдома буде сидіти нудно. Приходьте в гості, чайку наллю… Комп’ютер у мене вилучили. Напевно, буду по-старому креслити на папері, як ці ось, конструктори 30-х років”, — прокоментував ситуацію Куршин.

У соцмережах росіяни обговорюють, що, за чутками, Куршин — тільки перший у списку “z-блогерів” на страту, Міноборони вимагає втихомирити крикунів, які розізлилися, — заарештувати кількох, щоб налякати інших. Також пишуть і про можливість затримання ще кількох людей, які критикують російське військове керівництво за дії в Херсонській області.

“Здрастуй, 1937 рік! Тобто всіх, кого можна прибрати — прибирають, когось саджають, когось усувають назавжди, на фронті коїться бардак і беззаконня, а тих, хто говорить правду, намагаються усунути будь-якими доступними засобами. Замість того, щоб виправити ці ситуації, усувають тих, хто доносить правду”, — написав у Telegram російський військовий Єгор Гузенко.

Катком репресій Кремль тепер проходиться не тільки по тих, хто відкрито з перших днів не підтримував війну Росії проти України. Він наздоганяє і тих, хто у своїх висловлюваннях був лояльний до влади. Так Путін зачищає інформаційний простір, кажуть експерти.

“Йдуть уже фактично зачищення іншої думки і на іншому фланзі — ультраправому, ультрапатріотичному. І ось убивство Пригожина, арешт Гіркіна, переслідування деяких “z-військкорів” — це теж із тієї ж гілки, з тієї ж позиції і політики. Фактично є тільки одна точка зору. І інших альтернативних бути не може”, — сказав виконавчий директор Центру прикладних політичних досліджень “Пента” Олександр Леонов.

Тому репресії на всіх рівнях будуть тільки посилюватися, вважають аналітики. І торкнуться вони не тільки антивоєнних активістів, а й “z-патріотів”, які дозволять собі критику на адресу правлячого режиму.

Читайте також: Кремль надіслав сигнал “z-блогерам”, — російський правозахисник про арешт адміна каналу Moscow Calling

Прямий ефір