Світ повернувся до біполярності, немає ніякої багатополярності, про яку говорила Росія, — експерт-міжнародник

Руслан Осипенко. Скріншот: uatv.ua

Світ став біполярним. Це стало всім зрозуміло після саміту G20 (“Великої двадцятки”) на Балі. Про це сьогодні, 3 вересня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив дипломат, експерт-міжнародник Руслан Осипенко.

“Ні про яку багатополярність, про яку говорила Росія, і Китай підтримував цю тезу “розвиваймо багатополярність”, є багато силових точок у світі і якраз країни, які розвиваються, які хотіли більшого впливу. Але насправді світ знову повернувся до біполярності. І зустріч між Байденом і Сі Цзіньпіном на Балі була ключовою. Усі дивилися і розуміли, що від того, як домовляться чи не домовляться ці два лідери, так будуть вибудувані відносини у XXI столітті”, — сказав він.

Крім того, за словами дипломата, глобалізація руйнується на корені і рве логістичні ланцюжки виробництва. Це погано і для США, і для Китаю.

“А вони як два глобальні лідери хотіли б зберегти глобалізацію. Але вже тренд зовсім інший, розвернувся — ми йдемо до регіоналізації та націоналізації відносин. Наприклад, країни в якомусь регіоні будуть між собою вибудовувати відносини. В Азійсько-Тихоокеанському регіоні, у Південно-Східній Азії, у Європі або в Євроатлантичному просторі. Але вже такої глобалізації, що виробництво в Китаї, а постачається до Європи, Америки — цього буде все менше і менше. Усе пов’язано з питаннями безпеки і розбіжністю бачення того, яким має бути XXI століття в цих галузях”, — пояснив Осипенко.

Тому, вважає експерт, протистояння між Китаєм і США буде.

“Це тактика. Для американців, вони люблять керувати конфліктами, навіть якщо вони мають конфлікт із Китаєм, вони мають розуміти, чим вони керують. Чим більше у вас напрямків діалогу на всіх рівнях — від міністра до експертного рівня — ви розумієте, чим дихає Китай, його завдання, його цілі, його побажання. Ви можете їх використовувати для співпраці, а можете для того, щоб блокувати якісь подальші розвитки на тій чи іншій ділянці, де Китай хотів би отримати якийсь прорив або домінування”, — каже він.

Дипломат уточнив, що лідерам США Джо Байдену та Китаю Сі Цзіньпіну потрібен діалог, тому що вони розуміють реалії, що вони відповідають за мир.

“І від того, конфронтаційний сценарій відносин розвиватиметься між їхніми країнами чи коопераційний, залежить, як розвиватиметься ситуація у XXI столітті у світі. Від них двох тепер це залежить. Але ми бачимо тренд такий — Китай посилюється, продовжує посилюватися. Те, що не влаштовувало США, тому що Китай своєю концепцією кинув виклик гегемонії США”, — додав Руслан Осипенко.

Читайте також: Слабкості економік США і Китаю штовхають їх “в обійми” одне одного, — дипломат

Нагадаємо, раніше Осипенко висловив думку, що ні Китай, ні США не готові до різкого протистояння. Стримувальним фактором між двома країнами також є ядерна зброя і те, що світ став біполярним.

Прямий ефір