Російської ядерної зброї в Білорусі немає — Їжак навів аргументи

Російська тактична ядерна зброя. Фото: bbc.com

Правильніше вважати, що російської ядерної зброї на території Білорусі немає, хоча в тому, що говорить Росія, є певний резон з точки зору окремих елементів базування ядерної зброї. Про це сьогодні, 30 серпня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив завідувач відділу Національного інституту стратегічних досліджень Олексій Їжак.

“Я думаю, що відстежити не складно. Але коли говорять про ядерну зброю в Білорусі, багато різної градації. У будь-якому разі, судячи з того, як реагує світ і США, що відомо різним розвідкам, не йдеться про ядерну зброю. Якщо там у Білорусі зараз щось є, це не та ядерна зброя, яка може бути легко і негайно застосована. Там є носії, не виключаю, що є щось пов’язане з боєголовками. Але боєголовка не детонує без деяких ключових елементів — без джерела нейтронів вона не детонує”, — сказав він.

Також експерт не виключає, що така зброя там може бути в демонстраційному вигляді. Або може бути якась так звана практична боєголовка, на якій екіпажі тренуються розбирати, збирати, дивитися, як вона влаштована. Але вона не вибухає.

“Тому, я думаю, що ядерної зброї як такої там немає. Але, як говорили США, елементи ядерної зброї і якась імовірність цієї інфраструктури є. Але знову ж таки, якби це було все реально, якби там була ядерна зброя, яка будь-якої миті може бути використана проти країн НАТО і України, це неможливо приховати. Це був би зовсім інший рівень російської там присутності. Не ПВК “Вагнер” якісь залишки недобиті, а реальна сила, дуже надійна, яка може все це охороняти”, — каже Їжак.

Крім того, партнери України реагували б зовсім по-іншому на таку ситуацію.

“А зараз просто наче всі вже й забули, що там хтось чимось погрожував”, — висловився Олексій Їжак.

Зазначимо, що напередодні міністр оборони України Олексій Резніков заявив, що у Києва немає підтверджених даних про те, що Росія перекинула ядерну зброю в Білорусь. За його словами, якби Росія дійсно ухвалила рішення це зробити, вони б контролювали це самі. Якщо є ілюзія у глави Білорусі, що він це контролюватиме, то він глибоко помиляється.

У США місяць тому висловлювали думку про те, що російська ядерна зброя вже є на території РБ.

Читайте також: “Фантастична пропозиція”: нові погрози Росії вдарити ядерною зброєю прокоментував Їжак

Нагадаємо, заступник голови Об’єднаного перехідного кабінету Білорусі, керівник Народного антикризового управління Павло Латушко висловив думку, що Олександр Лукашенко шалено бажав, щоб на території Білорусі було розміщено ядерну зброю. Під час домовленостей із президентом РФ Володимиром Путіним він заявив, що його голос має бути вирішальним у разі застосування боєголовок, однак Лукашенка ніхто не слухатиме.

Прямий ефір