День пам’яті захисників України: Зеленський взяв участь у меморіальному заході в Києві (ФОТО, ВІДЕО)

Володимир Зеленський. Фото: president.gov.ua

Сьогодні, 29 серпня, українці вшановують пам’ять захисників України, які загинули в боротьбі за її незалежність, суверенітет і територіальну цілісність. Глава держави Володимир Зеленський взяв участь у меморіальному заході з ушанування воїнів, полеглих у російсько-українській війні, передає FREEДОМ із посиланням на Офіс президента України.

У супроводі роти почесної варти президент України встановив квіткову композицію до Стіни пам’яті на Михайлівській площі в Києві.

Меморіальний захід в Києві. Фото: president.gov.ua

“Немає таких слів, яких було б достатньо, щоб описати повністю ту силу, велич і самопожертву героя, який залишається навічно в бою, щоб тільки його народ зберіг волю та здобув перемогу. Слова завжди менші, ніж те, що ми відчуваємо. І хай сльози, які будуть сьогодні, хай мовчання, яке сьогодні звучатиме гучніше, ніж будь-які слова, хай наша шана, яка є абсолютно щирою, скаже всім, що ми відчуваємо насправді та наскільки ми вдячні всім нашим захисникам і захисницям, чиє життя стало життям України”, — зазначив Володимир Зеленський.

Володимир Зеленський. Фото: president.gov.ua

Президент і всі присутні вшанували хвилиною мовчання пам’ять українських героїв, які віддали свої життя за Україну.

“Хай буде світлою пам’ять усіх наших воїнів”, — додав глава держави.

Володимир Зеленський передав ордени “Золота Зірка” членам родин українських захисників, які були відзначенні званням Героя України посмертно.

Меморіальний захід в Києві. Фото: president.gov.ua
Меморіальний захід в Києві. Фото: president.gov.ua
Меморіальний захід в Києві. Фото: president.gov.ua

Нагадаємо, День пам’яті загиблих захисників України встановлений 29 серпня, оскільки саме цього дня 2014 року українська армія зазнала найбільших втрат. Під час виходу українських оборонців з оточення в Іловайську російські війська підступно розстріляли з тяжкого озброєння їхні колони. За офіційними даними, під час боїв загинули 366 українських військових, 429 — отримали поранення різного ступеня тяжкості, 300 — потрапили до полону. Бої під Іловайськом стали одним із ключових моментів війни на сході України.

Цього пам’ятного дня українці вшановують військових та добровольців, які віддали своє життя за незалежність України — по всій країні приспускають прапори та оголошують загальнонаціональну хвилину мовчання.

Символікою цього дня є квітка соняшника, адже у серпні 2014 року на полях заквітчаних цією рослиною полягло багато українських воїнів.

Прямий ефір