США та Китай налагоджують економічні відносини — деталі (ВІДЕО)

Скріншот: uatv.ua

Сполучені Штати та Китай домовилися про початок діалогу з питань дотримання експортного контролю та створення робочої групи з комерційних питань. Про це заявила міністр торгівлі США Джина Раймондо під час переговорів зі своїм китайським колегою Ван Веньтао у Пекіні. Міністр торгівлі прибула до Пекіна з чотириденним візитом. На порядку денному зміцнення ділових зв’язків між двома найбільшими економіками світу, інформує FREEДОМ.

Основна мета Пекіна на переговорах — переконати Вашингтон розблокувати доступ Китаю до передових напівпровідників у рамках експортного контролю, повідомляє Reuters. У жовтні минулого року уряд США заборонив китайським компаніям купувати передові американські мікросхеми та обладнання для їхнього виробництва. Причина — можливий реекспорт у Росію для воєнних цілей. Вашингтон також переконав інші країни, зокрема Нідерланди та Японію, вжити аналогічних заходів. За словами міністра торгівлі США Джини Раймондо, під час її візиту до Китаю ці питання не підлягають обговоренню.

“Ми не йдемо на компроміс та не ведемо переговорів з питань національної безпеки. Ми домовилися про запуск інформаційного обміну з контролю за дотриманням експортного законодавства. Ми сподіваємось знизити непорозуміння політики національної безпеки США”, — сказала Раймондо.

Джина Раймондо — перший міністр торгівлі, який здійснив подібну поїздку до Китаю за останні сім років. Основна мета візиту — обговорити проблеми, з якими стикаються американські підприємства. Вся справа в тому, що Пекін у відповідь на блокування продажу напівпровідників чинить тиск на деякі технологічні американські компанії, які працюють у Китаї. Зокрема, обмежує експорт мікросхем відомої американської компанії Micron Technology. При цьому Вашингтон прагне налагодити стабільні торговельні відносини із Пекіном.

“Економічні відносини між США та Китаєм є одними із найзначніших у світі. Наш торговельний оборот становить понад 700 млрд доларів. Дуже важливо, щоб ми мали стабільні економічні відносини, які відповідають інтересам обох наших країн”, — сказала міністр.

Пекін також готовий до співпраці з Вашингтоном, наголосив міністр комерції Китаю Ван Веньтао.

“Ми готові працювати над створенням більш сприятливого політичного середовища, над зміцненням співпраці між нашими підприємствами для стабільного та передбачуваного зростання двосторонньої торгівлі та інвестицій”, — сказав Ван Веньтао.

За кілька днів до візиту Джин Раймондо, Міністерство торгівлі США оголосило про відміну експортного контролю щодо 27 китайських компаній. У відповідь Пекін пообіцяв забезпечити рівний із китайськими фірмами режим роботи для підприємств, що фінансуються з-за кордону. Про це повідомило державне інформаційне агентство “Сіньхуа”. Експерти вважають, що під час переговорів Пекін скористається можливістю пролобіювати відміну експортного контролю США та інших обмежень, які стали каменем спотикання у відносинах між країнами.

“Ця поїздка буде непростою, оскільки їй доведеться говорити з китайцями про те, що на їхню думку, США намагаються стримати їхню економіку та загальмувати її розвиток. Йдеться про роз’яснення того, що роблять США, визначення областей захисту національної безпеки, які є для нас пріоритетними”, — каже Сьюзан Торнтон, старший науковий співробітник Китайського центру імені Пола Цая при Єльській школі права.

На думку аналітиків Eurasia Group, зниження темпів економічного зростання та внутрішня криза спонукають Пекін знизити зовнішню напруженість, у тому числі у відносинах з Вашингтоном.

Читайте також: США та Китай створять робочу групу з економічних питань: чим займеться

Прямий ефір